BLOG sis'R'

Sunday, February 27, 2011

favourite song..


First time dengar lagu ni....rasa macam lagu cinta biasa2 jer...melodi sedap tapi tak pernah nak tau tentang liriknya...Satu hari ...tersiar kat tv lagu ni dengan lirik...emmm menarik!! bukan untuk cinta sesama manusia je tapi kecintaan terhadap Allah Pencipta Alam...
Sejak hari tu aku suka sgt lagu ni...tak salah lah astro oasis selalu siarkan lagu ni pas solat magrib....skrg ...dah jadi muzik latar blog ni...hayatinya ya....

 

Friday, February 25, 2011

Catatan Umrah & Ziarah - Madinah al Munawwarrah

Assalamualaikum....

Catatan kali ini...mengimbau kenangan yang paling manis dlm hidup aku...berpeluang menjadi tetamu Allah dan Rasulullah SAW di Madinah..bukan semua org berpeluang menjejakkan kaki ke sana. Alhamdulillah rezki berpihak kepadaku...

Penerbangan selama 8 jam menaiki pesawat MAS...mendarat di Jeddah....setelah sejam berurusan dgn pihak imigresen Jeddah, kami menaiki bas menuju ke Madinah utk menziarahi kota Rasulullah..Kami sempat berhenti rehat di R&R bernama Bir Ali....Di sana kami terus solat subuh...perjalanan dgn bas mengambil masa lebih kurang 4 jam. Di Madinah, hotel yg kami duduki tidak jauh dari Masjid Nabawi...
Masjid Nabawi. Dibawah kubah inil letaknya
makam Rasulullah dan para sahabatnya
            

Menjejak masuk ke Masjid nabawi ini amat membuatkan diri ini terharu dan  sgt bersyukur...Air mata kesyukuran mengalir tatkala melangkah masuk ke masjid nabi ini...sebak terharu, bersyukur kerana terasa diri ini amat hampir dgn Rasulullah...Alangkah indah dan cantiknya masjid ini...Alhamdulillah syukur ke hadrat Illahi...Masjid ini begitu di kawal ketat sehingga kamera dan handfon tidak boleh dibawa masuk.
Solat tahiyatul masjid didirikan dan seterusnya solat2 sunat serta solat zuhur..
air zam-zam?....sepanjang pintu masuk menuju ke ruang solat...tong2 berisi air zamzam ada disitu..
Setiap waktu solat..pasti kami tidak melepaskan peluang bersolat di situ..

bersama ahli keluarga yang mengerjakan umrah
                           

Raudhah? ...salah satu daripada taman2 syurga..terletak di sisi makam Rasulullah dan para sahabat baginda...Bukan mudah nak masuk ke sini...Pihak pengurusan masjid menetapkan kaum wanita hanya dibenarkan masuk ke kawasan ini selama sejam pada pukul 10- 11pagi dan selepas solat zuhur kira-kira selama satu jam... bertolak-tolakanlah  para jemaah wanita nak masuk ke sini...Rakyat Malaysia dan Indonesia adalah jemaah paling beradab dan memamg patut dibanggakan berbanding kaum lain yang tidak bertimbang rasa ketika memasuki Raudhah.
hadapan Masjid Nabawi selepas solat subuh
                          

Alhamdulillah kali kedua ke Raudhah...aku dan keluarga sampai juga ke tempat utama di dalam Raudah...keadaan amat sesak..nak solat di situ pun tak boleh..Kami menuju ke hadapan makam Rasulullah dan mendoakan kesejahteraan baginda...sebak hati berada di situ...air mata mengalir laju...tak tahu kenapa....terasa diri ini begitu kerdil di situ....

Selama 3 hari di Madinah kami sempat mengunjungi Bukit Uhud dan Perkuburan Baqi (para syuhada semasa Perang Uhud')...wangi sungguh perkuburan ini!!!...Kami mendaki Bukit Uhud...bukit yang hanya berbatu2..dengan cuaca yang panas menjangkau 45 darjah celcius.Di situ banyak jualan brg untuk cenderamata. selain itu kami turut mengunjungi  Masjid Quba, Masjid Qiblatain(dua kiblat) dan  ladang kurma.
di Bukit Uhud - di belakang sana adalah Perkuburan Baqi'


Kota Madinah ini amat moden, bersih dan tersusun. Di sekeliling masjid terbina hotel2 besar pelbagai bintang dan masih byk lagi dlm pembinaan.Terdapat kedai2 menjual pelbagai brgn perhiasan, cenderamata dan sebagainya.
Meninggalkan kota Madinah memberi kesan yg mdlm dlm jiwa aku...dari dlm bas mataku tidak putus2 memandang masjid indah ini dgn linangan air mata sehingga lenyap daripada pandangan. tidak dpt ku mengertikan sebak di dada apakah aku akan kembali menjadi tetamu Rasulullah lagi...Insyaallah!

Perjalanan menuju ke Makkah Mukarrammah mengambil masa selama 4 jam...kami singgah di Bir Ali untuk makan tengah hari dan mula bermiqat di situ... Di Bir Ali ini...makanan enak Nasi Bukhara menjadi hidangan yg menyelerakan...sedap sekali...Perjalanan ke Kota Makkah diteruskan...

***bersambung

Catatan@Sumatera, Indonesia.

Assalamualaikum...

Teringat kenangan melancong sambil berziarah ke Sumatera... asal ceritera zaman nenek moyang ku ntah generasi ke berapa berasal dari Pekan Baru, Riau..arwah bapaku berketurunan minangkabau.....Oleh kerana salasilahku berasal dari sana, maka masih adalah waris kami di sana.

Makanya...pada tahun 2005 aku bersama bonda dan beberapa ahli keluarga seramai 9 org terbang ke sana menaiki pesawat air asia..perjalanan menaiki kapal terbang hanya mengambil masa 45 minit sahaja.Tiba di sana kami disambut dgn penuh kudus,syahdu dan terharu oleh Pak cik Hassan di lapangan terbang...Sudah hampir 30 tahun kami tidak bertemu..maka sebak juga la di dada ini...huhu..

Pak cik Hassan ni pernah tinggal bersama kami di Malaysia dan bekerja di sini ....Waktu tu aku kanak-kanak lagi..beliau merupakan dua pupu arwah ayahandaku.

Kami terus ke rumah kakak Pak cik Hassan bernama mak cik Simpon@nuraini..dan anaknya yg kami kenali (Sudirman) juga pernah bekerja di malaysia..
Suasana penuh kudus...kami disambut dan dilayan dgn baik oleh mereka...

Sebelah petang kami ke bandar Pekan Baru...agak pesat juga bandar ini...bangunan yg besar,banyk pusat beli belah yg harganya...ermmm murahhhnyeee....baju2 dan kain ela murah sgt2....apa lagi shopingg la...
kami pulang ke rumah Mak cik Simpun menaiki kenderaan beroda tiga bernama "bajai" atau "tut tut" kalo di Siam....enjoy juga naik benda tu...tapi amat menakutkan kerana pemandu tu agak kurang  berhemah...bukan dia jer...'bajai' lain pun sama..huhuhh...sampai sekarang aku tak leh lupa..pemandu bajai yg kira terrer memandu siap mencarut2 lagi dengan pemandu lain..huh! dah sampai umah tu siap cakap aku mcm ct nurhaliza opppss....juling apa org tu..ketawa besar aku!! tak perasan pun haha..

Sepanjang di sana kami sempat melawat tempat asal kelahiran generasi terdahulu zaman ntah bila tah...even mak aku pun tak tau...tau nama jer...perjalanan dari pekan baru mengambil masa lebih 8 jam....rasa berapi punggung dok lama dlm kereta pacuan 4 roda...Kereta amat kurang di gunakan di sini...yg banyak motorsikal....

Kami juga berpeluang pergi ke Padang dan Bukit Tinggi.... dari Pekan Baru ke Padang perjalanan juga memakan masa hampir 12  jam...jalan raya yang berkelok2 (ada nama kelok  9, ada kelok 14)..turun naik bukit...sepanjang perjalanan tidak berasa jemu kerana setiap kawasan ada rumah, sawah dan kawasan ternakan... tempat di sini masih belum maju..kira2 spt zaman 80an negara kita la...
kenderaan paling polular kat sini


Di Padang, kami menginap di Hotel Hayam Wuruk..(dah runtuh pun hotel ni masa gempa bumi teruk di padang baru-baru ni)..sempat bermalam saja dan esoknya kami terus menuju ke PantaiAir Manis iaitu tempat yg terkenal dengan sejarah lagenda Malin Kundang.
atas kapal malin kundang yang dah jadi batu
Di pantai ini...suasana agak suram dan meremangkan apabila pertama kali memijak kapal Malin Kundang yang dipercayai terbelah dua menjadi batu . Malin Kundang sendiri yang menjadi batu masih ada di situ..Jika dilihat daripada struktur batu batan...mmg batu batan itu sudah beratus2 tahun lamanya...sisa kapal, pinggan mangkuk, tali kapal, buyung yang menjadi batu masih di situ...itulah kisah lagenda malin kundang yang menjadi batu akibat menderhaka kepada ibunya...Gambar di bawah ni...aku duduk atas 'malin kundang' yg dah jadi batu. Sejauh mana kebenarannya...Allahualam...

seram juga dok atas malin kundang ni
takut kena sumpah lak hahaha..
sebahagian kapal yang pecah menjadi batu

Di Padang juga kami sempat menaiki kereta kuda yg dihias cantik (mcm kereta lembu kat Malaysia la)  menjelajah bandar Padang...pesat juga bandar ini! banyak tempat shoping tetapi harganya lebih mahal berbanding di Bukit Tinggi...
setelah puas menjelajah Padang, kami menuju ke Bukit Tinggi...tempatnya terletak dlm perjalanan balik ke Pekan Baru...

Suhu di Bukit Tinggi agak sejuk dan nyaman kerana kawasannya agak tinggi berbanding tempat lain...inilah rupanya  'syurga' beli belah yg mjadi tumpuan org malaysia n singapore..
Semua brg murah...murah sgt..drp baju, kain ela, telekung, kain bersulam, kain batik pelikat....sume murah berbanding negara kita....jenuh la memborong...yg penting kain ela la...wat baju raya hahaha!!!!!

Dah puas shoping...van pun dah penuh, Pak cik Hasan pun dah naik risau tgk kami xsudah2 shoping...ermmm...kami pun meneruskan perjalanan balik yg panjang tu...berbaloi jgk la...

di sana sempatlah kami menziarah kuarga...ntah sapa2 ntah yg aku xkenal....kata ada pertalian sedara...aku mengiyakan je lah  aku pun xtau sedara mcmana...huhu
perjalanan ini benar2 meberi pegalaman baru kpd aku utk melihat tempt org...
Terima kasih Pak cik Hassan dan Mak cik Simpun atas layanan baik dan mesra kpd kami selama lima hari di sana. Allah jua yg membalasnya...

itu je la stakat ni...

p/s Al Fatihah buat arwah Sudirman yg kembali ke rahmatullah pd thn 2008 dan baru-baru ini Pak Cik Wahab (bapa arwah Sudirman) pula kembali ke rahmatullah...

FAMILY DAY 2011

3 FEBRUARI 2011

 Assalamualaikummmm...

dah lama tak update blog... kali ni cerita pasal family day yang kami adakan baru-baru ini 3 feb 2011.
seawal jam 12.00 tengah hari sume ahli kuarga aku dah berkumpul di umah aku untuk makan tengah hari....ermmm aku oder jer..ada duit sponsor adik beradik lain...tak sangka lak umah aku jadi tumpuan
keluarga kali ni..huhu best memang best...yg tak penah sampai umah aku...dah sampai termasuk best friends mak aku..mak cik Lijah n Yong Timah...Alhamdulillah sampai juga dorg dgn selamatnya..

Kul 2.00pm mula la kami bergerak ke Summit USJ, pertandingan boling...erm...lama dah aku tak main...dah settle sume register nama...sume ahli kuarga lehe lah warming up...huh...lucu tgk deme yg tak penah main tu...nampak semangat tul...

Game start dekat2 kul tiga ptg...mcm2 gaya n teknik yg x penah aku tgk ada ...hahaha...tapi enjoy sangat....bkn apa sebahagian besarnya tak penah pun main boling...ambik kau!!!!permainan org bandar... nampak sume enjoy dgn group masing2...ada yg main tipu,ada yg kacau org...tu geng budak jahat...geng budak2 dgn geng depa....huhhh satu hal lagi...mcm2 gaya pun ada tapi dorg ni best skit ada pagar utk elakkan bola jatuh kat longkang..hehehe...tengok video nih..

video


Sori la naik senget kepala korg tengok video ni..bdk2 yg captured...spontan lak tu..hehe..
game tamat lebih kurang kul 4.00pm...tunggu result dan penyampaian hadiah....aku n  my lovely hubby menang kategori single lelaki n wanita... huhu..."Tak aci husband n wife menang"...tu teriakan org yg kalah..hahahahaa......jeles la tu...pas tu plak menang utk kategori group n highest score(my hubby la..)tak sesia organise benda2 ni...dah rezki nak wat camana kan....jgn mare!!!!!
Selesai pyampaian hadiah..

Ni lah kemeriahan family day kuarga aku...Sebelah malam lak ada dinner...huhu majlis makan-makan...di Panmour Villa, Seksyen 20 Shah Alam..
apa yang menarik malam tu???...tema ala-alam arab padang pasir lah....huhh banyak la minah-minah arab n mat-mat arab kuar mlm tu....tapi makanan mlm tu seafood ala2 Siam la pulak...bukan makanan timur tengah...but still licin mknan kt meja...sedap oooooo

Dalam pada tu kami bertemu semula cousin yg dah hampir 20 tahun xjumpa..Datin Seri Tini!! dah jadi datin seri ropanya sepupu aku ni!! selain tu ada besan2 mak aku turut serta spt my MIL n my sis punya family..Trima kasih sudi dtg menjenguk kuarga dan join majlis ni.

Banyak acara menarik malam tu...utk bebudak ada musical chair n duduk atas belon....utk remaja lak game pijak kertas sampai kecik n mummy wrap. utk pasangan lak acara serasi bersama n meneka di mana isteri ku....sume pemenang dapat hadiah yag disponsor...

Walaupun majlis ni diadakan satu hari jer..tapi ianya memberi sedikit kelainan berbanding tahun2 yang lepas...Penat oooo nak manage benda ni..harap2 tahun depan majlis ini lebih meriah n happening lagi...kasi gempak ini malaya...huhu..tapi yg pasti...ianya kan diuruskan oleh anak2 sedara ku...sebarang kesalahan n kekurangan sepanjang family day ini berlangsung...harap2 dapat dimaafkan..ye lah bukan mudah nak manage benda2 yg melibatkan orang ramai...

hhhhhaaaaaa lupa lak..kepada semua sponsor...time kasih bebyk...dgn adanya  sumbangan ini lah majlis ini dapat dijayakan....semoga rezeki kalian berlipat ganda lagi...jangan lupa tahun depan leh
belanja lagi aaaa..

wassalam..jumpa lagi ...

Selesai dinner 
-dah abis dah..