BLOG sis'R'

Friday, April 29, 2011

Alkisah tersebutlah ceriteranye...... cer crite...

Assalamualaikum wm wbth....

Tengok tajuk ...pelik kan? mcm Hikayat Merong Mahawangsa lak....hehehe sebeno2nye aku rindu sesgt kat kengkawan skolah terutamanya pas jumpa masa reunion..huhhh!!!...tak sangka leh jumpa geng2 lama masa skolah dulu....tu ler dia....pesatnya sistem teknologi moden skrg...ada jugak faedahnye....jumpa la balik kengkawan lame melalui facebook...thanks Fb...hehehe...

Nak crite ni...aku start main fb ni bila org dok heboh2 pasal Fb...try le join, saje nak tgk apake bestnye fb ni...masa tu fb baru2 nak popular...dah join....emmmm not bad...mula la mabuk!!!
Emmm panjangnye intro aku ni...
Aku ni bukan ler  fames cam kengkwn lain...agaknya ada yg tak kenai aku masa skolah...low profile le katakan hehehehe...

Nak jadikan crite  canna jumpa kwn2 skolah ni.....cam ni...first nak cari kawan skolah ...cari nama Sarinah, Marzita, Aslin (geng form 6), hanim dan ada lagi la yg aku  lupa.....search nama sarinah( sinah >-bangga la skit) jumpa ...add le dia...tapi lama betul tak accept...yg lain tak jumpa...search nama Suzi...hahh ada!! add le dia...pastu nampak la friends dia si fawzy....add fawzy(org kg aku tu)..suzi accept.. tetiba....si  Ariff add aku....mula2 ingat sapa...tak accept le sbb gmbo Ariff masa tu nampak cam kembang jer...(jgn mare ariff!! hehehe) lama tu baru accept...
pastu masuk la pulak si Hafidz..lagi le aku terkejut beruk...pak aji mana le yg add aku nih??(Piz..sorry aaa..tapi crite betui tau!!!)...aku mula la start recall memori lama sbb dah byk virus..emmm si apiz rupanya...accept ler...

Pastu sorg lagi add ...orgnye macam cina tapi nama melayu ' Alang La"..chewahhh...lama aku tak accept tapi bila tgk dia komen bahasa cam melayu tulen...(tulen bang...hahaha...sory aaa alang!!) baru le aku accept...emmm byk dah jumpa kengkawan ni termasuk le shamsul, hasnita(bdk ni masa mula2 kt fb pro pic dia gmbo kaki jer..tertanya2 sapa la punya kaki..hehehe) ,suzaina, zainon dan ruhil....pastu masuk si artis kite mimi...nama display "Mariatj Seven"...nampak cun giler...kawan aku ker??? dah lama baru accept bila tgk gmbo dia betui2...mula la chat n PM...

Dari situ lama kelamaan mula la jumpa kengkawan lain lynz mohd ali,  Azitina, Norli Malek, Muzana ,rahim, faizal, mohsein, mariam, hartini, zaimah, nani mat sah,anum, jaslina, intan azura,nasir badri, kamalrozaman(bdk ni dulu aku panggil mata coklat..heeee jgn mare!!) ,zuriman, restoranteratakbidor  dan lain2 tu..tak ingat byk dah jumpa.....yg pasti dorg sume masih sengal2 mcm masa skolah dulu..

First reunion kat Ipoh tu tahun lepas, dorg invite..tak dapat pegi ada hal...tapi dapat la tengok gambo kat FB...sume nampak membesar bagai johan...walaupun tak dapat p...aku tetap happy tengok kengkawan...Ni gambo diorg....
Reunion 1
Second reunion 12 Sept 2010 aku dapat join...masa raye tu beb!.. Si Arif  siap pesan suh pakai baju raye..huhuu...kali ni kat Grand hotel Kampar...berdebar2 nak jumpa kengkawan...maklumlah dah lebih 20 tahun tak jumpa...camana la ropa kengkawan yer.......sampai lobby terus ternampak si faizal, zuriman, nasir  n jamsari tengah sembang2 depan lobby....hemmm....si zuriman n faizal le aku tgk yg maintain hehehe...dok sembang2 kejap dgn dorg...

Tak lama pas tu muzana sampai...OMG!!!  surprise...tak jmpa kat fb tapi dtg...apa lagi start le riuh kat situ....dgn suzi dan anum..maklum le udah lame tak jumpe...pastu hafidz plak dtg...nasib dia still kenai aku...pastu ahmad abu samah (dlm hati-tinggi plak si ahmad ni-dulu masa skolah nmpak cam gemuk n pendek jer...hahaha sori ahmad...skrg jgn..cair awek tgk si ahmad ni haha..)
pastu si Ariff sampai...terus dia tanya aku "ni sapa?" buleh dia tak kenai aku!!!. padahal aku dah ada kt fb..kesian ...(haaa...jawab ariff!!)
pastu  haniza, ruhil, zainon,shida n fawzy tiba..makin riuh rendah la kat hotel tu....Oh ya rupa2nya cikgu Amiruddin dah tiba dulu dgn familynya.. serba purple lagi....

Malam tu kami hanya byk sembang jer daripada makan...makanan sedap2, maklum la sempena hari raya..lemang n rendang pun ada tau!! tapi bukan makan pun ...sembang je lebih..dah otw balik baru ler rasa lapo huhhh!!!tengok le gambo kami ni....
Reunion 2 - Grand Hotel Kampar
Dalam gembira ada sebak tatkala bertemu dgn kengkawan lama masa reunion ke3 di Rumah Rehat Tapah pd 19 Mac 2011...tak sangka jumpa tina(kwn kecoh tmpt bergantung.. almaklumlah dia beso...rase2 mcm jadi pelindung jer haha), ija(geng hoki), zaimah, tini, jaslina, lynz, alang(fadzillah) mimi n kak zila..yg lain2 dah jumpa masa reunion 2(jgn sedih lak tak sebut nama heee) terharu, gembira, sebak sume ada la....sume memperkenalkan diri maklum le dah lama tak jumpa...di tambah dengan tayangan slaid yg diusahakan  oleh Ariffudin....touching tu... (thanks a lot arif)..

Apalagi...malam tu penuh la gelak ketawa,..letih gelak sampai pipi sakit...tu dia!!
Yang penting kawan2 aku yg perempuan sume nampak maintain mcm masa muda2 dulu. dan makin jelita....yang geng lelaki sumenye berkembang selaras dengan peningkatan usia..almaklumlah..dah ada org jaga.....huhu (jgn mare kwn2)...Mcm2 crite keluo..dari crite lama sampai la crite terkini...
Reunion 3 - Rest House Tapah
Kul 12 mlm aku balik...kengkawan ada lagi nak lepak..., ada yg menginap kat rest house...rupa2 aku dpt tau diorg lepak sampai kul 2 pagi....mak aiiii...........gitu la critenye dah lama tak jmpa kengkawan...apa2 pun syabas kepada penganjur dan penggerak reunion ni... Ariff, hafidz, Wan(isteri Arif) dan yg lain2..tanpa usaha dema ni belum tentu reunion ni leh jadik...semoga Allah berkati usaha ini...hari tu adalah antara hari paling best yg buat aku ketawa beso tak henti2....kome le punya pase....
geng pompuan yg sengal2
Pssstttt....jangan tak tau...lepas je reunion ke3 ni ropa2nya berlaku reunion2 tak dirancang....almaklum la dah ada contact ...baguih2...yg tak sedapnye...asik tag gmbr makan2 jer...buat org jeles la tu..hehehe...but u  guys are sporting n awesome friends!!!

Jumpa lagi....miss u all...

-end-


Saturday, April 23, 2011

Catatan @ Kuala Selangor

Assalamualaikum......

Catatan pada kali ini  aku nak cerita tentang pengalaman bercuti dgn hubby dan family di Kuala Selangor...
Mungkin ramai yang kata...apa jer ada kat situ..cer crite.....haa...ni penglipur lara nak cite..hehe

Cuti weekend suatu ketika  kami habiskan dengan menjelajah kuala selangor...hajat hati nak tengok kelip2 jer...dengar mcm best je tmpat tu....so ari sabtu kami bertolak ke  k.selangor. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 2 jam . kami check in di sebuah hotel di tepi laut.. Emmm...pemandangan sangat cantik...satu lagi kebesaran Allah!!!!  tenang, damai dan berangin memang memberi ketenangan ....

pemandangan dari hotel
Petang di tepi laut ini menggamit ramai pengunjung...bukan sahaja datang utk bersantai tapi juga berpeluang bermain layang-layang kerana angin yg begitu kuat...pantainya hanyalah pantai kerang...tak boleh mandi kat situ...nak cari kerang boleh lah kalo sanggup mengharung selut hingga paras lutut....(makan kerang suka!!!!!!)
Banyak gerai makanan dan jualan di tepi laut...ketika mentari terbenam ...suasana sangat menakjubkan...lihat ni...

pemandangan ketika matahari terbenam
Sebelah malam kita boleh makan makanan laut yang segar ... terdapat beberapa buah restoran makanan laut kat situ...yummy!!... banyak betul pengunjung yg jalan2 cari makan kat situ...nak parking pun susah......
Selepas makan kami terus ke Kampung Kuantan(bukan kat Pahang tu tau!) tempat letaknya kawasan kelip2...

Tempat ni agak sunyi...mungkin sebab kelip2 tak sukakan bunyi bising...tak ramai pengunjung pada ketika itu....utk melihat kelip2 itu, kita perlu menaiki sampan dan memakai life jacket....dalm sebuah sampan boleh memuatkan lebih kurang 10 orang...emm ngeri jugak naik sampan malam2 buta ni...gelap lak tu...arus sungai agak tenang...mula aku aku memikir bu..ayaa....(ayor yg tenang jgn disangka tiada buaya weh!!) huhhh....seram!! tengok la keadaannya nih...
gmbr  ni ehsan drp google
Tak jauh dari jeti tu...kita akan dibawa ke tempat tumpuan kelip2...kami dilarang mangambil gambar dan menggunakan handfon....ini kerana kelip2 akan lari apabila nampak cahaya....jadinya....tak dapat la tangkap gmbr kelip2 utk letak kat sini....hukhuk..

Kelip2 itu hinggap pada dahan dan daun2 pokok ....agak terang dan menarik juga... kelip2 tu kecil aje rupanya...tetapi boleh mengeluarkan cahaya yang begitu terang....bila kelip2 tu berkumpul banyak di sepohon pokok. nampak mcm kita letak lampu kelip2 kat dahan2 pokok tu....hehehe..
gmbr drp google..

Esoknya...kami ke Bukit Melawati...tempat ni merupakan tempat bersejarah. Di puncaknya terdapat makan diraja, meriam yg digunakan semasa perang dan paling banyak...KERA!!! kera2 kat sini tak takut manusia...tapi manusia yang takut kat kera2 tu..hehhee....
Untuk ke puncak bukit ini disediakan bas khas yang terbuka...hemm.. open air!!..best jugak naik bas ni....kat atas bukit ni banyak meriam yang digunakan pada zaman penjajahan dulu...


Pemandangan dari atas  puncak bukit ni sangat indah dan menarik....paling menarik..kera2 la...mcm2 saiz dan warna anda tapi kebanyakannya berwarna hitam..ada penjual kacang panjang di sini...rupa2nya kera ni suka kacang panjang sampai boleh rebut yg ada kat tangan kita. mula2 sikit tapi makin lama makin byk kera2 dtg...takut pun ada gak tapi yg penting dia tak ganggu kita...
Rupa2nya anak kera ni masih kecik warna dia lain ...cer tengok gambo ni...rilek je kera ni posing time aku amik gmbo die...

kera pun tau sayangkan anak
tengok kera-kera tu nak makan
Dua hari di kuala selangor memberi banyak info tentang kekayaan negara sendiri...apa lagi.. p lah bercuti2 malaysia..rehatkan minda..habiskan masa hujung minggu anda di sini...(promot nmpk)hahaha...

-end-




Sunday, April 17, 2011

Jadilah Wanita Sehebat Sumayyah

Kaulah wanita terbaik sebaik manusia

Banyak lagu yang tajuknya nama wanita....sejak zaman P.Ramlee, zman Fatimah,Azizah, Siti Haida, Isabella, dan mcm2 la...
Tapi dalam byk2 lagu nama pompuan...lagu ni yg betul2 terkesan dalam jiwa aku..
tambah2 lagi kalo kita tahu sejarahnya.
Kita boleh jadikan contoh begitu teguhnya Sumayyah mempertahankan imannya..


Friday, April 15, 2011

so sweet n romantic....

Setiap pasangan suami isteri  harus mensyukuri anugerah yang diberi dalam sesebuah perkahwinan. Setiap pasangan kita ada kelebihan dan kekurangannya..Oleh itu hargailah pasangan anda dengan penuh rasa tanggungjawab dan kasih sayang sementara kita masih bernafas di muka bumi ini...


bestnya tengok video clip ni...

Thursday, April 14, 2011

Rama-rama bercorak ular

Assalamualaikum.....

Dah lama tak tulis blog...busy sangat lately ni...tuntutan tugas seharian...
Kali ni aku ingin berkongsi kisah tentang rama2 bercorak pelik...lihat betul2  gmbr di bawah...

Gambar ni kalo tgk sekali nampak cantik kan...berwarna warni...rerama ni...hinggap kat pagar rumah aku seminggu yg lalu...seronok tgk rerama cantik dtg umah..

Kebetulan malam tu kakak aku dtg...aku tunjukkan gmbr ni kat dia...dia terkejut..dia suh aku tgk betul2...
Yang  pelik sgt ni...bila berkali2 tgk rerama ni...mcm ada  dua kepala ular di hujung kepak...cer tengok betul2....ni yg buat aku seram ni.....ada makna ka??? hati ni mula la pikir yg bukan2...tak pernah rerama cam ni dtg...hishhh...kakak aku kata rerama mcm ni dah kuar dlm Harian Metro bln februari baru-baru ni kat sabah..
Menurut ceritanye .. rerama ni mengeluarkan bunyi spt ular di ruang tamu rumahnya pd wktu malam dan dia terkejut hampir pengsan tgk seperti ular berkepala dua...rupa2nya rerama...haishhh...aku ni mula la pikir yg bukan2...dah la menatang tu aku takut sesgt....

think positif....mungkin Allah nak tunjukkan kebesaran ciptaanNya....

Aku post gmbr ni kat FB...ramai...ada yg kata aku cut n paste...g lekat kat pagor umh nak buat april fool..emmm banyak koje lain boleh buat....
tiga hari selepas tu aku terjumpa cebisan kepak rerama ni masuk dlm kawasan garaj ....kesian...dah mati rupanya....Cukup seminggu daripada tarikh rerama tu hinggap ...rerama ini plak hinggap...lihat gmbr ni...


cantik tak??? kali ni warna dia nampak bright skit...nmpk lbh cantik kan....Dalam hati berkata2 lagi...apa maknanya?...seram pun ada gak bila ingatkan kepala ular tu...ya Allah....camana ni...
Sampai malam rerama ni landing kat umah...kira-kira kul 10  mlm...dia dah hilang..tak tau la g mana dia bermalam ....

Esoknya aku dikejutkan lagi tengok rerama yg sama ada kat tangga nak masuk office kat sekolah
sebijik mcm gmbr kat atas...tengok gambar bawah ni...


Serupa kan???.....kwn2 sekerja ckp...rerama yg dtg umah tu ikut aku sampai tempat koje...alamakk...takutnya aku...

Pendapat orang melayu, cina dan india...kalo rerama dtg umah...ada tetamu nak datang atau rezeki nak masuk...ye ke?
Menurut pendapat kwn2 dan bdk2 sekolah...ada yg pernah melihat rerama ni sesekali...
mungkin masa ni musim rerama dok hinggap2 kot...nak menceriakan alam!!!(emmm.. ye ke kata hati aku camtu..)
Pendapat orng melayu juga kalau haiwan berbisa (ular)yg dtg petanda tak baik....ada ke macam tu?

sejauh mana kebenarannya....hanya Allah yang mengetahui....
bagi aku..Alhamdulillah kerana Allah tunjukkan ciptaanNya yang pelik sebagai tanda kebesaranNya..


-end-