BLOG sis'R'

Thursday, April 14, 2011

Rama-rama bercorak ular

Assalamualaikum.....

Dah lama tak tulis blog...busy sangat lately ni...tuntutan tugas seharian...
Kali ni aku ingin berkongsi kisah tentang rama2 bercorak pelik...lihat betul2  gmbr di bawah...

Gambar ni kalo tgk sekali nampak cantik kan...berwarna warni...rerama ni...hinggap kat pagar rumah aku seminggu yg lalu...seronok tgk rerama cantik dtg umah..

Kebetulan malam tu kakak aku dtg...aku tunjukkan gmbr ni kat dia...dia terkejut..dia suh aku tgk betul2...
Yang  pelik sgt ni...bila berkali2 tgk rerama ni...mcm ada  dua kepala ular di hujung kepak...cer tengok betul2....ni yg buat aku seram ni.....ada makna ka??? hati ni mula la pikir yg bukan2...tak pernah rerama cam ni dtg...hishhh...kakak aku kata rerama mcm ni dah kuar dlm Harian Metro bln februari baru-baru ni kat sabah..
Menurut ceritanye .. rerama ni mengeluarkan bunyi spt ular di ruang tamu rumahnya pd wktu malam dan dia terkejut hampir pengsan tgk seperti ular berkepala dua...rupa2nya rerama...haishhh...aku ni mula la pikir yg bukan2...dah la menatang tu aku takut sesgt....

think positif....mungkin Allah nak tunjukkan kebesaran ciptaanNya....

Aku post gmbr ni kat FB...ramai...ada yg kata aku cut n paste...g lekat kat pagor umh nak buat april fool..emmm banyak koje lain boleh buat....
tiga hari selepas tu aku terjumpa cebisan kepak rerama ni masuk dlm kawasan garaj ....kesian...dah mati rupanya....Cukup seminggu daripada tarikh rerama tu hinggap ...rerama ini plak hinggap...lihat gmbr ni...


cantik tak??? kali ni warna dia nampak bright skit...nmpk lbh cantik kan....Dalam hati berkata2 lagi...apa maknanya?...seram pun ada gak bila ingatkan kepala ular tu...ya Allah....camana ni...
Sampai malam rerama ni landing kat umah...kira-kira kul 10  mlm...dia dah hilang..tak tau la g mana dia bermalam ....

Esoknya aku dikejutkan lagi tengok rerama yg sama ada kat tangga nak masuk office kat sekolah
sebijik mcm gmbr kat atas...tengok gambar bawah ni...


Serupa kan???.....kwn2 sekerja ckp...rerama yg dtg umah tu ikut aku sampai tempat koje...alamakk...takutnya aku...

Pendapat orang melayu, cina dan india...kalo rerama dtg umah...ada tetamu nak datang atau rezeki nak masuk...ye ke?
Menurut pendapat kwn2 dan bdk2 sekolah...ada yg pernah melihat rerama ni sesekali...
mungkin masa ni musim rerama dok hinggap2 kot...nak menceriakan alam!!!(emmm.. ye ke kata hati aku camtu..)
Pendapat orng melayu juga kalau haiwan berbisa (ular)yg dtg petanda tak baik....ada ke macam tu?

sejauh mana kebenarannya....hanya Allah yang mengetahui....
bagi aku..Alhamdulillah kerana Allah tunjukkan ciptaanNya yang pelik sebagai tanda kebesaranNya..


-end-













No comments:

Post a Comment