BLOG sis'R'

Saturday, May 7, 2011

Petua orang kampung - Siri 2

Assalamualaikum wm wbkth....

Kali ni sy nak bagi petua lain pulak...emm dah buat ke petua siri 1 ? Kalo dah buat, rasa ok...Alhamdulillah!!!

Kali ni petua yang ori juga drp my mom.... dan masih digunakan lagi hingga hari ini.
Nak tak nak jer buat..hehehe....
Ni dia petuanye..

1) Sakit perut cirit- birit


Kes ni naya kalo kena kan..pulaknye kalo kena time pas makan kenduri...huhhhh...berambat cari toilet..kalo ramai kat umah..sure berebut sampai ada yg 'tercicir'  kot ..opsssstt!!!

Kalo sy balik kg.. ngadulah sakit perut cirit birit cenggini..siap ler....diam2 mak sy akan ambik beras dan goreng kering dlm kuali..(org kg sy panggil beras rendang) goreng  sampai kehitaman..(bukan hangus tau!!!)
beras goreng tanpa minyak
-by google-

 Pastu dia tumbuk beras rendang tadi dan bubuh air sikit..emm.. kiranya mcm bancuh kopi ler...tapi jgn dibubuh gula!! Jadinye tentu la pahit tak giler.. buat ler dalam setengah gelas.. MINUM!!! glup!! apa rasanya? Belum cuba belum tau...
Kesannya ikut org ler...biasanya skali minum jer dah ok dah...Cuba lah daripada dok bertinggung kat mangkuk toilet jer kan!!!

2) Gigi kuat dan tahan lama

Haaa....petua ni yang saya tak pernah buat pon....mak sy pun tak buat juga rasanya... tapi dia kata org dulu ada yang buat memang menjadi..tapi ntah le.. sanggup tak sanggup je buat hehehe....

Dari kecik amalkan berus gigi ngan air kencing sendiri...HUHHHH!! ngeri dengar kan..tapi menurut pengamalnya... sampai usia 50 tahun lebih gigi tetap elok tanpa sebarang kerosakan atau sakit...hemmm korang sanggup ker nak cuba ?  nama pun petua kan..
air kencing sapa la ni kan!!
-by google-
hahhaahaha.....(ntah apa2 la petua ni kan... pengotor..hehehe) tapi dalam akhbar dah keluar..ada yg minum air kencing utk kesihatan!!! sapa nak jawab tu???


3) Gatal dan bengkak sebab kena gigit nyamuk


Kalau kat kg biasanye banyak nyamuk sebab hutan kan...tapi kat bandar pun apa kurangnye nyamuk paling bahaya yg banyak..nyamuk aedes! banyak kes denggi berlaku kat bandar la...

Kalau kat kg tu nyamuk biasa byk kat hutan. Pastu kalo nyamuk nak dtg umah pun paling byk waktu2 senja kan..masa tu punyalah banyak nyamuk..kalo bunuh nyamuk tu pun kumpul2 kan boleh buat sup rasanya...hahaha...
nyamuk ni sy tak tau nama dia...
yg pasti nama dia bukan ct nurhaliza.. hahaha...
-by google-
Kalo kena gigit nyamuk mestilah ada kesan kan..mak sy kalo nampak bengkak2 kesan gigit nyamuk kat sy or cucu2 dia...cepat2 la dia carikan kapur makan (kat kedai runcit ada jual!) Pastu sapu kat bengkak  tadi...insyaallah gatal2 hilang dan kesan bengkak akan hilang..tak de tanda hitam tau!!
tapi korang bayangkan la kalo banyak tempat kena gigit nyamuk tambah2 lagi kat muka..tengok le muka korg nanti...hehehehee....Selamat mencuba!!!

Ok lah... stop kat sini dulu.. cuba tau jgn tak cuba!!!

 tunggu petua siri 3 aaaa....


-belum tamat daa...




Wednesday, May 4, 2011

Petua orang kampung - Siri 1

Assalamualaikum....

Cuaca dunia skrg ni tak menentu kan...kejap hujan...kejap panas....kejap petir dan guruh..angin kencang...semuanya ada sebab di sebalik kejadiannya...

Dalam keadaan mcm tu banyak le penyakit yang datang.  Klinik la yg kaya....pegi skali kurang2 RM30 kalo dgn MC mau nye dekat RM40..kalo nak murah lg pegi  la klinik 1 Malaysia.....ni la lumrah hidup...demam,selsema, batuk......penyakit tiga serangkai kata org... yg kesian kalo kena pd budak2 kecik  dan baby la....merengek jer.....

Tengok le muqqadimah sy tu.....
Haaaaaa... kali ni sy nak share petua nenek moyangku... tu pun kalo korang dah jemu dgn ubat2 hospital ler...

1) Petua Selesema 

Ambik seinci kunyit hidup..pastu belah memanjang  kpd 2 bahagian.   Pastu ambik kunyit yg dah belah tu.... dengan bismillah dan selawat , tenyeh2 kat batang hidung....Insyaallah cepat kering lelehan hingus tu!!! tapi kalo kome nak koje esoknye...jgn dibuat...naya kengkawan tgk batang hidung kome yg mcm tok sami  pulak....kalo kome sanggup ...i dont care ..huhuhu....
kunyit hidup -by google
Sy selalu kena paksa pakai kunyit ni kalo selsema tapi.....  kalo balik kg ler.....mak sy akan pakaikan..hehehe..cuti2 boleh le pakai.....alhamdulillah cepat baik.
Utk baby2 lagi mujarab...kejap je kering tau,  tapi bukan ler sekali tenyeh...buat le byk kali...!!!
Try ler....

2) Petua kalau tumbuk cili masuk mata....

Haaa.... ni sy selalu praktikkan dan memang mujarab giler... tengok gambo ni...
huhhh sedap sambal nih...- by google

Bayangkan le kalo mata kita masuk cili...huhhh....mau melompat kat dapor cari air kan...konon2 nak cuci mata....betul tak?? Dulu, kalo sy kena mcm ni... siap cari mangkuk , letak air pastu buka mata besar2 kat dlm mangkuk tu...hehehe..ok juga le tapi pedih le sikit...

Petuanye senang jer..... bila cili tu attack mata kita....cepat2 le capai garam yg ada kat dapur tu...mkn le sikit...jgn byk beno...naya darah tinggi...lagi pun garam le penyelamat terdekat kan.... hemmmmm pelik kan? Kalo nak tau cuba2 la.....boleh ke?

Tapi sy nak nasihat le skit...jgn le sebab nak terai punya pasal ...korang  letak muka kat depan2 lesung suruh attack mata  tu....silap ari bulan tertonyoh muka kat dlm lesung....sy tak masuk campoq aaa...larikkkk.....
Selamat mencuba!!!

3) Ubat batuk 

Mak sy kalo tengok sy dgn adik beradik batuk memanjang...dia sibuk la cari CEKUR -korang tau ke benda apa ni??? (dalam hati -  tak pernah tengok pun.............)

pokok cekur - by google

Dia tumbuk cekur sampai lumat , kemudian tambah dengan bedak sejuk..pastu sapukan  kat tengkuk..buat le tiga empat kali...insyaallah.... coba ler...

TAPI KALAU TAK MAU JUGA cari le cara lain....

Sy dah jumpa penawar batuk ni...utk sy le...org lain tak tau la pulak.

Korang cari la minyak habbatussauda...minum dalam satu camca....lagi mustajab kalo minyak tu benar2 tulen tanpa campuran - yg ni skrg sy guna pakai..memang sesuai la dgn sy....Alhamdulillah!)

Rasanya cukup kat sini...nanti kalau ada masa sy sambung lagi siri 2 aaa......saja je nak kongsi pengetahuan dan pengalaman ( petua original drp my mom)

P/s >Kalo korg ada petua lain...boleh taip kat ruangan comment di bawah yer....boleh juga berkongsi maklumat.


-tunggu ...siri 2-