BLOG sis'R'

Wednesday, May 4, 2011

Petua orang kampung - Siri 1

Assalamualaikum....

Cuaca dunia skrg ni tak menentu kan...kejap hujan...kejap panas....kejap petir dan guruh..angin kencang...semuanya ada sebab di sebalik kejadiannya...

Dalam keadaan mcm tu banyak le penyakit yang datang.  Klinik la yg kaya....pegi skali kurang2 RM30 kalo dgn MC mau nye dekat RM40..kalo nak murah lg pegi  la klinik 1 Malaysia.....ni la lumrah hidup...demam,selsema, batuk......penyakit tiga serangkai kata org... yg kesian kalo kena pd budak2 kecik  dan baby la....merengek jer.....

Tengok le muqqadimah sy tu.....
Haaaaaa... kali ni sy nak share petua nenek moyangku... tu pun kalo korang dah jemu dgn ubat2 hospital ler...

1) Petua Selesema 

Ambik seinci kunyit hidup..pastu belah memanjang  kpd 2 bahagian.   Pastu ambik kunyit yg dah belah tu.... dengan bismillah dan selawat , tenyeh2 kat batang hidung....Insyaallah cepat kering lelehan hingus tu!!! tapi kalo kome nak koje esoknye...jgn dibuat...naya kengkawan tgk batang hidung kome yg mcm tok sami  pulak....kalo kome sanggup ...i dont care ..huhuhu....
kunyit hidup -by google
Sy selalu kena paksa pakai kunyit ni kalo selsema tapi.....  kalo balik kg ler.....mak sy akan pakaikan..hehehe..cuti2 boleh le pakai.....alhamdulillah cepat baik.
Utk baby2 lagi mujarab...kejap je kering tau,  tapi bukan ler sekali tenyeh...buat le byk kali...!!!
Try ler....

2) Petua kalau tumbuk cili masuk mata....

Haaa.... ni sy selalu praktikkan dan memang mujarab giler... tengok gambo ni...
huhhh sedap sambal nih...- by google

Bayangkan le kalo mata kita masuk cili...huhhh....mau melompat kat dapor cari air kan...konon2 nak cuci mata....betul tak?? Dulu, kalo sy kena mcm ni... siap cari mangkuk , letak air pastu buka mata besar2 kat dlm mangkuk tu...hehehe..ok juga le tapi pedih le sikit...

Petuanye senang jer..... bila cili tu attack mata kita....cepat2 le capai garam yg ada kat dapur tu...mkn le sikit...jgn byk beno...naya darah tinggi...lagi pun garam le penyelamat terdekat kan.... hemmmmm pelik kan? Kalo nak tau cuba2 la.....boleh ke?

Tapi sy nak nasihat le skit...jgn le sebab nak terai punya pasal ...korang  letak muka kat depan2 lesung suruh attack mata  tu....silap ari bulan tertonyoh muka kat dlm lesung....sy tak masuk campoq aaa...larikkkk.....
Selamat mencuba!!!

3) Ubat batuk 

Mak sy kalo tengok sy dgn adik beradik batuk memanjang...dia sibuk la cari CEKUR -korang tau ke benda apa ni??? (dalam hati -  tak pernah tengok pun.............)

pokok cekur - by google

Dia tumbuk cekur sampai lumat , kemudian tambah dengan bedak sejuk..pastu sapukan  kat tengkuk..buat le tiga empat kali...insyaallah.... coba ler...

TAPI KALAU TAK MAU JUGA cari le cara lain....

Sy dah jumpa penawar batuk ni...utk sy le...org lain tak tau la pulak.

Korang cari la minyak habbatussauda...minum dalam satu camca....lagi mustajab kalo minyak tu benar2 tulen tanpa campuran - yg ni skrg sy guna pakai..memang sesuai la dgn sy....Alhamdulillah!)

Rasanya cukup kat sini...nanti kalau ada masa sy sambung lagi siri 2 aaa......saja je nak kongsi pengetahuan dan pengalaman ( petua original drp my mom)

P/s >Kalo korg ada petua lain...boleh taip kat ruangan comment di bawah yer....boleh juga berkongsi maklumat.


-tunggu ...siri 2-

9 comments:

  1. info camni jarang sket nk jumpe kat alam siber ni. haa, bru la tau sket, dapat la h save duet nk pg klinik. hihi. nak try pon, pk due 2 3 kali sbb takut nnti laen macam yg jadi.
    haha. ape2pon, den xbrani nak try. kalau yg cili tuh, lg la ngeri. nanti try, xpsl2 den xnmpk lg dunia yg cantik ni dah. hahaha.

    ReplyDelete
  2. Mne boleh maklah..makin penyet la batang hidung ijah nnti,..eheehhe

    ReplyDelete
  3. acik> tak cuba tak tau....
    Ijah> tak de maknenya kalo dah tersumbat..nak bernafas pun tak leh..hehe

    ReplyDelete
  4. Betul la petua kunyit dgn tumbuk sambal tu, masa kecik2 dulu selalu buat cenggitu tp bab cekur tu blum penah try..lepas ni boleh cuba

    ReplyDelete
  5. Hehe..kelakar gak maklah nie, tapi ina memang buat kat hero2 ina kat umah tu yelah, bebudak tu hantu air...main air je sampai selsema batuk,guna kunyit tu memang mujarab,hilang kejap, tapi kena rajin selalu buat baru betul2 hilang, yang cekor tu belum wat lagi...tak tau pun, nanti ina cuba sebab ubat batuk klinik tu tak cukup sebotol kalu dua2 batuk.

    ReplyDelete
  6. benda2 mcm ni nak tak nak je kita buat...org skrg lbh suka ubat hospital..

    ReplyDelete
  7. betul tu.. skrg pun ubat hospital pun byk sgt campuran dadahnya....

    ReplyDelete
  8. huhhu...menarik juga petua ni..leh cuba ni..

    ReplyDelete
  9. nak try petua kunyit tue...aira dan faris tgh selsema nie...

    ReplyDelete