BLOG sis'R'

Wednesday, July 27, 2011

Sambut Birthday...

Assalamualaikum....

Sebut je pasal birthday..mesti org terus ingat kek dan hadiah kan...
siapa yang tak happy kalo dapat kek dgn hadiahkan...budak2 lagi la suke.
kalo org dewasa  plak camni critenye...

1) Yang dah kawen > tunggu hadiah or ucapan dari hubby or wife

*dlm hal ni biasanye para suami ni jarang ingat tarikh2 keramat ni..even tarikh kawen pun lupa..tak caya tanya org dah kawen, lagi2 yg dah lama kawen tu..hahaha.....makanya...merajuk la para isteri coz kekdg bukan hadiah yg dinakkan tapi ucapan tanda ingatn...tu jer...(mcm kes aku jer.. hahaha..)

2) Yang masih bujang trang tang tang tapi dah ada special  >

* yang bujang tapi dah ada special, sure sanggup beli apa shj utk tunjukkan rasa rasa cinta n syg..(time ni kentut pun wangi .. haha) tak sabar tu.. time ni jugak la rasa mcm dunia ini ana yg punya!!! lagi-lagi kalo dapat buat surprise kan kan kan!!!tu siap tunggu detik 12.00 tgh mlm tu....haha tul tak?? teman udah berpengalaman weh...kihkihkih...

3) Yang bujang trang tang tang tapi tak de special

* mula la rasa ...kalo la ada teman hidup ke bf or gf..kan best...hehehe.  tapi...tapi ...ada tapinye..kalo ada byk geng (student le biasanyer) in group..time ni le kita raikan kwn baik kite...biasanye g makan kat fast food reramai n share2 beli hadiah....time ni paling best kan!!!rindunye zaman kolej...baru kutahu aku semakin tua...huuuuu

Walau apa pun status kome...tiap2 thn kita jarang sekali  lupa tarikh lahir sendiri kan...(ada gak yg lupa sebenonyer..kan). sebenarnya time ni la kita patut ingat mak kite yang telah bertarung nyawa utk melahirkan kita...sepatutnya pernghargaan tinggi patut kita bagi kat mak kite...bagi dema tabik springggg ker!!!ada ke cam tu...boleh ler..yg jauh call2 ler ucap T.Q , yg dekat2 jgn mintak belikan kek, patut kome bagi kek kat mak tu sebab dia yg lahirkan kite time tu...huhhh..okey ker??
Bila time birthday patutnye kita  :

> buat sujud syukur kerana masih diberi nafas
> buat  solat hajat minta kesejahteraan dan keberkatan hidup
> ucap terima kasih kepada ibu bapa yang melahirkan kite
> ada rezki lebih buat majlis kesyukuran atau bersedekah
> berubah menjadi yang lebih baik dan terbaek punya...
> lain2 yang difikirkan sesuai tapi yg baik2 tak xmenyalahi agama tau!!

Ingat !!!

"Hidup kite mcm sebatang rokok....makin lama makin sampai ke penghujungnya"


fikir2kan dan selamat beramal...cewahhh tiru ayat pakar motivasi plak..peh!!!

* sebenarnya aku tulis sempena hari lahir aku hari ni ..hahahaha..
   Sila beri ucapan ..oppp.. sila doakan aku ye..(siap minta lagi..tah apa2 la aku ni...)

-tamat-

Tuesday, July 26, 2011

Simpang Nyonya Baring

Assalamualaikum...

emmmm tengok tajuk cam pelik kan! Kat tempat aku ada satu tempat...familiar org panggil
Simpang Nyonya Baring.... haa...tertanya2 ye..apa ke bendenye ye...mana yg dah tau tu..buat2
tak tau ler...hehehe..

First  bila aku dengar org cakap tsgt la pelik bunyinye....kat mana tu? Rupa2nya kat tempat aku
ada simpang 3 kat traffic light....tau ada apa kat situ? Haa...cer perati kat tmpt2 lain...ada tak kome nmpk
nyonya tengah baring kat situ?... kihkihkih...bukan nyonya jual sayur kat situ tau!

Kat situ kalo kome perasan ada byk la nyonya2 tengah baring memperagakan body yg cantik lawa ...
ala...gambo iklan nak langsing2 ni ler... ****world le..body beauty **** le..**** slim le ..macam2 kan...
Tu dia hebatnya kuasa wanita....

Kekadang bila lalu atau stop tunggu traffic light kat situ, naik malu pun ada gak(konservatif ler katakan..haha)...pakai seksi2 ikut shape badan terbaring gitu kat tengah simpang....anak2 kecik boleh siap cakap..eee...tak malu pompuan tu pakai mcm tu...haa... sapa nak jawab tu?

 Org lelaki boleh le cuci mata kan sambil boring2 tunggu lampu hijau..lagi2 kalo jalan jem kan!!! Rasa2nya ada tak accident kat traffik light disebabkan gmbr iklan kat papan tu???Tu belum iklan kat tv yang promot mcm2 ubat tanpa tapisan...

Tu le dia kisah simpang nyonya baring...skrg kalo nak cari tempat dekat2 situ.. sebut je nama simpang tu, org dah tau...emmm ...agak2 ada org marah tak entri nih??

sori  la tak dapat nak publish gambo, kang tak pasal2 kena bayo duit saman lak hahaha..

-sekadar menyatakan pandangan- tak berkaitan antara hidup dan mati pon...hehe
.

-end-

Sunday, July 17, 2011

Mee Hailam Sempoi..

Assalamualaikum wm wbrkth..

Entry kali ini aku nak berkongsi tentang resepi sempoi pulak..emmm..makan lagi! penting tu kan..kan!
Mee hailam tau! mungkin kome tak berminat tapi kalo dah jemu makan kedai punya boleh ler cuba resepi ni.. tu pun kalo kome ada ati nak selingsing baju nak buat...ehh..lupa lak.. kalo pakai baju  tak berlengan apa nak selinsing nye plak kan...maklum le.. kat umah kan..huhuhu..

Resepi ni sempoi punya...ni kakak aku yg bagi resepi ni ..tu pun pasal aku dah xtau nak masak apa mlm2
sebab ktorg jarang mkn nasi memalam..cewahhh...konon jaga badan ler tu...eceh ceh...tapi ..resepi ni boleh jgk la buat bile tetamu tak diundang dtg mengejut..sebabnye nak sediakan sempoi le sesgt..

Haishh!!!panjang bebeno mukadimahnye ye..

mee hailam sempoi ala2 aku ..hahaha
ok lah memula sediakan ler bahan-bahan dia..

1) 1 paket mee kuning (lebih kurang 5 ke 6 org makan) kalo sedap sorg sepaket pun larat..hhuu
2)  udang (suka ati le byk mana pun) atau lain2 macam ayam ke, sotong ke.. buleh jgk.
Nak campur  pun sume pun boleh
3)  5 biji bawang putih - nak lebih pun tak pe jgn sampai sekilo udah ler..
4)  2 inci halia - tak payah le bersukat guna ruler plak...agak2 jer
5)  Cili boh (cili yg blen sendiri lg sedap) kalo tak nak guna la  3 tangkai cili api -ikut le nak pedas berapi camana...
6)  sos cili/sos tomato/sos tiram/kicap
7)  daun sop/ cili merah (utk hiasan bagi ceria skit)
8) 1 sudu kecil perencah mee sup (aku guna adabi punya- kat kedai runcit ada)
9)  Sayur sawi. kalo nak tambah bubuh le sayur carrot ke, kubis bunga ker, tomato ker
10) 3 sudu minyak..
11) 1 gelas air
bahan ni je yg  ada kat umah masa buat ni
Cara buatnye :

1) Tumbuk halia ngan bawang putih (tak payah hancor beno..tumbuk2 manja gitu..haha)
2) Tumis dgn minyak skit sampai kuning pastu bubuh le cili boh dalam 2 - 3 sudu (ikut pedas ler)
3) Dah masak cili tu bubuh air dalam 1 gelas biar mengelegak
4) Bubuh sos cili 2 sudu , sos tomato 1sudu(jgn byk sgt nanti masam), sos tiram 2 sudu dgn 2 sudu  kicap manis.(tak payah le bersukat pun agak2 le..baru le sempoi!!) biar mengelegak.
5) Bubuh  1 sudu perencah mee sup adabi (Ni.. adabi kena bagi something pasal aku promot ni hahaha)
6) Bubuh segala sayur dan udang serta seangkatan dgnnya..
7) Bubuh mee kuning ..kacau..jgn lelama sgt nanti kembang tak sedap.
8) Angkat dan tabur dgn daun sop dan cili merah..

dah siap pun!!
dah siap pun...nyam..nyam...mee ni kena makan panas2 baru sodap!!
selamat mencuba!!!
nampak cam rumit tapi sempoi jer sebenarnya...15 minit leh siap tau!
Kalo tak menjadi..jgn mare plak...hahaha chau chin chau...

-end- utk hari ni..

P/s - anak2 buahku yg selalu tanya resepi ni...pasni print jer..tak yah tanya2 lagi ok..

Friday, July 8, 2011

Rerama bercorak ular datang lagi!!

Assalamualaikum!!!

Hari tu aku ada cerita pasal rama-rama bercorak ular datang dua kali kat umah dlm tempoh seminggu kan. Kalo belum baca boleh baca post yang terdahulu yek...kat label "pelik kot" tu..
Kalo korang nak tau, beberapa bulan pas tu... rerama yang seumpama dengannya datang lagi kat umah aku. Korang rasa pelik tak?? Cer tengok gambo ni...
tengok bahagian sayap rerama ni ..
Balik keje tengok dia lepak kat pasu bunga gantung kat umah aku...Aduh mak!!! datang lagi..tapi kali ni lebih cantik dan lebih besar..kira2 ada la sebesar 2 tapak tangan aku..
Dia dok diam je kat situ...nak kata nak hisap madu bunga, masa tu pokok tempat dia lepak tu tak berbunga pun...pasu sebelah tu ada le bunga tapi dia tak lepak kat situ pun..

Bila tengok corak mcm ular kat sayap dia tu...takut + ngeri jugak ler tapi buat tak tau jer... aku siap cakap kat rerama tu.."kalo sesaje ko nak lepak berteduh kat situ, lepak ler lelama...kalo ada niat jahat...balik ler...jangan buat aku takut + pikir yg bukan2.."(ntah paham ke idak rerama tu bahase aku!!!.hahahaha..)

reraama ni dok kat situ sampai malam
Menggigil gak aku nak captured gambo ni...bukan apa ...buatnye dipatuknye tangan aku tak ke naye..emmm seram2 berani gitu..hhahahaa...dalam hati fuhh...lega bila dapat captured gambo ni tanpa sebarang insiden yg tidak diingini..hahaha...

Lama juga le rerama tu lepak kat daun tu...dari tengah hari aku balik, sampai malam dia ada kat situ..dlm kul 10.00 mlm bila aku ngan mr.hubby balik dr beli barang, tgk dia dah x de...mana agak nye dia pi?
Harap2 dia selamat ler...

Korang rasa pelik tak kenapa umah aku jadi tumpuan rerama spesies ni?? Umah aku kat tengah2 bandar lak tu...tak de hutan pun..pokok kat tepi2 jalan ade ler... pelik kan!!!
Komen ler skit...

Saturday, July 2, 2011

Tuah Yob Perak - Imam Muda Hassan

Assalamualaikum wm wbrkh..

Selesai menonton IM final  malam tadi..aku tersenyum. Pada aku semua IM yang ada tu semua berpotensi besar menjadi ikon remaja dan belia sekarang.

Finalis IM Hassan n IM Nazrul menunjukkan kepimpinan yang sangat tinggi. Yang jadi lawak santai malam tadi bila IM Hassan orang Perak , manakala Im Nazrul orang Johor. Mr.hubby cakap..ni  Johor vs Perak sambil tersenyum2.. Aku pun senyum gak la pasal aku org Perak, dia org Johor...hihihi...

Menonton pengisian program malam tadi memang amat memberi kesan, kalo yg menonton la. Yang menjadi sebak bila kedua2 imam ini membacakan surah AL-Mukminun secara berselang  seli. Sebak dan mengalir air mata ini, betapa syahdu dan kudusnya alunan ayat2 yg dibacakan oleh kedua2 finalis ini.
IM Hassan & IM Nazrul
-google-
Jauh di  sudut hati , aku menjangkakan IM Hassan yang akan menjuarainya berdasarkan hujah2nya yang berasaskan bukti dan bacaan ayat2 suci Al Quran serta hadis2 nabi. Dia nampak lebih tenang, yakin, merendah diri  dan murah dengan senyuman.(Sebab dia org Perak tu ye jugak tau!!) Bacaan ayat2 suci oleh IM Nazrul pula sangat menyentuh kalbu. Ini pendapat saya la...
TAHNIAH IM 2011
Bagaimanpun kedua2 finalis ini serta lapan yang lain benar2 berbakat. Mcm kata Im Hassan, kemenangannya hanya pada nombor sahaja. Dan diharapkan mereka dapat menjalankan tanggungjawab yang diamanahkan dengan sempurna.

Tahniah kepada  IM Hassan, semua IM 2011, penggerak serta penganjur..
Bagaimana agaknya nak jadikan program2 mcm ni lebih menonjol berbanding program realiti yang lain??