BLOG sis'R'

Thursday, October 13, 2011

Best ke Koje Sambil Belajo?

Assalamualaikum...

Nampak tajuk mcm serius beno yer...hehe
Zaman berubah, fikiran pun berubah dan masa untuk mengubah diri dan hidup..(fuh ayat aku!!)
Yo lah kan...skrg ni nak belajo tinggi kat mane pun ada. universiti, kolej melambak2 mcm jerawat tumbuh (ehhh...apa kena-mengena jerawat lak hehe..melalut lak..)

Fenomena baru sekarang...makin ramai yang koje sambil tu buat part time belajo..tak kira ari dah, malam ke, hujung minggu ke,exam ke...semua sanggup!! tu yg kata zaman dah berubah.
Masyarakat kita dah terbuka minda nak belajo tinggi pasal taraf hidup yang makin tinggi..pendapatan yg tak mencukupi..Betul ke aku cakap ni?? ye la bila ada kelulusan tinggi baru la dpt gaji tinggi kan..apa2 pun aku salute pada orang macam ni...ada wawasan!!!

Sebenonye..aku dulu mcm tu la..bila dah dapat diploma..mula la nak degree..time tu masih bersemangat waja. sambil tu koje..bukan mudah tau..kena kuat semangat. Kalo tak memang sekerat jalan je..paling kuat pun asik menangguh pengajian jer tiap semester..


Pengalaman aku dah lama dah.. opah ler katakan..Memang byk sangat dugaannye..ni aku kongsi sikit la utk kome2 yang tengah belajo sambil koje..

> time ni stress boleh sampai tahap gaban!! Mana nak koje lagi, assignment lagi, exam lagi..macam2 la..

> kena plak kawan sekoje/bos yang tak sporting sebab kita asik cuti exam je..ngutuk belakang le tu (biorkan jangan dipeduli!!)

> yang dah berkeluarga dgn masalah tersendiri dari anak, suami isteri , mak bapak dan seangkatan dengannya...Ni sgt perlukan sokongan kuat drp keluarga..

> tinggal family sebab kena pegi kampus induk...mana yang dok jauh2 tu tau sgt ler camana kan..

> masa nak belajo terhad, nak study mcm student full time tak de ler..nak exam baru study...ye la koje lagi menimbun2..



*****************************************************************
Tu baru sebahagian jer... tapi ada sikit tips la pada kome yang nak belajo sambil koje ni..

> pilih time yang betui2 sesuai nak stat belajo

> cukup bajet nak belajo (bajet baru ni cikgu gomen boleh belajo free..untung kome!!)

> mesti bersemangat meluap2 mcm gunung berapi nak meletop tu..

> dapatkan restu keluarga terutamanya kalo bergelar suami isteri..(utk keberkatan!!)

> pilih course yang betul2 boleh buat..jangan ikut kengkawan!!

> pastikan course yang ambik tu ada kawan yang boleh join sekepala (utk senang buat assigment!!)

> dapatkan semangat, motivasi daripada keluarga dan kwn2 yang dah berjaya

> kata dalam hati 'orang beranak kecik2 boleh berjaya takkan aku tak buleh??'

> jadikan seseorang sebagai role model (utk ambik semangat!!)



Sebenonye banyak lagi tapi aku ni byk udah lupe..opah..opah!!



***************************************************************
Manisnya bila kita dah berjaya belajo sambil koje ni :

> bila konvo (tak ape walaupun dah tua...semangat tu penting)- jadi idola kepada anak2 dan keluarga yang lain tau!!

> kepuasan yang tak terhingga bila segala pengorbanan, keringat, air mata (emosi lak!!)dan perbelanjaan terbayor..

> naik gaji..tu la yang paling ditunggu pun kan...hah..kan dah buleh senyum lebor!!Mola la dlm kepala nak mcm2 kan ..hehe aku tau la!!

> rasa keyakinan diri tu meningkat pasal dah buleh sebaris dengan org2 tertentu terutamanya pada orang yang selalu pandang rendah pada kita.(jangan jadi riak lak..dose tau..jawab sendiri engko!!)

> Orang lebih hormat kat kite..(bukan mintak pon kan..lagi2 cikgu, anak murid buleh tabik spring tu..- jadi la idola mereka pulak!!




Amacam?...ok tak entry ni..agak2nye boleh membantu tak? Boleh la kot..hehe

--Udah2 ler tu..panjang beno entry ni---semoga dpt motivasi!!


Wassalam..

psstt...gmbr2 tu aku search kat google jer..sory ler tuan punya!!TQ

No comments:

Post a Comment