BLOG sis'R'

Wednesday, December 28, 2011

Kek Pisang Sempoi

Assalamualaikum...

Kali ini aku nak kongsi pulak resepi kek pisang. Resepi ni aku dapat daripada seorang kawan. Dah lama dah dia bagi resepi ni..dekat 2 tahun kot tapi tak de perasaan pun nak try buat..hehehe..aku ni ikut mood juga..time rajin nak buatnye susah beno..time malasnye..nilah hasilnye..teng..teng..teng...Kome cuba la ye..yang pasti rasanya macam yg kome beli kat kedai or supermarket tu le..


Bahan-bahannye...

5 atau 6 biji pisang..(pisang apa2 pun boleh tapi yang paling cantik jadinya pisang kapas le..)
1 sudu kecil 'bicarbonate of soda'..(jgn byk sgt nanti pahit)

Pisang tu dihancurkan dan bubuh 'bicarbonate of soda', kemudian perapkan sekejap je
Sementara perap pisang tu sediakan bahan2 ni :

2 cawan gula kaster atau gula biasa pun boleh(blen bagi halus mcm tepung)
5 biji telur ayam (jangan pakai telor ostrich lak..kang tak muat oven korang!)
3 cawan tepung kek (tepung gandum biasa boleh gak tapi kome kena tambah baking powder la)
1 cawan minyak (minyak masak biasa je..jgn pakai minyak angin lak!!)
1 penutup esen vanila

Cara buatnye :

>Campurkan gula kaster tadi dengan telur dan pukul sampai kembang, senang pakai mixer le.
>Pastu masukkan minyak, esen vanila dan pastu masukkan tepung kek.
>Pukul semua bahan sehingga mesra dan campurkan pisang yang dah diperap tadi.
>Dah mesra semua, boleh la masukkan dalam loyang dan masukkan dlm oven dengan suhu 190C selama satu jam. Pastikan adunan tu separuh je drp loyang sebab kek ni akan naik sekali ganda lagi..kang melimpah2 pulak kek korang!Jangan lupa pulak loyang tu digris dengan margerin atau minyak supaya tak melekat. Ingat tu!!
>Dah siap pun...




Dah kena bungkus ngan plastik mcm kek beli la pulak ..
Sempoikan...tak payah nak sukat2 bahan-bahan tadi, cuma pakai cawan je!!!
Cuba la tak sampai setengah jam buat ni dah siap, tunggu je masak.

Percubaan pertama..menjadi pulak! Gumbira tak terkata.. huhhh! ada talent jugak aku buat kek ni..hahaha..dulu aku ada buat kek coklat pun jadi juga..nanti la aku buat post baru pasal kek coklat tu ok,..tunggu!!!






Terima kasih kat kawanku "U'R" yang bagi resepi ni...dah dipanjang2kan ilmu ni kat orang.. hehehe jangan marah!

4 comments:

  1. waaaaaa...sdapnyerrrr..
    nt nk try gak a..
    pisang kapas tu apa..mmg nama dia gtu ek??hehe..

    UR tu sape kak?? Ustajah Ros ek..hihi

    ReplyDelete
  2. kek dah menjadi!!!.thnks akak!! lalalala

    ReplyDelete
  3. Qaseh> pisang kapas tu memang ada..tak tau la kalo korang panggil apa..try..jgn tak try...

    ReplyDelete
  4. limau> jangan lupa bagi skit nak rasa..pas ke fail.hahaha.

    ReplyDelete