BLOG sis'R'

Thursday, March 22, 2012

Majlis Perkahwinan@Kulim, Kedah

Assalamualaikum...

17 Mac 2012
Baru-baru ini aku berpeluang ke Kulim, Kedah sempena cuti sekolah. Tujuan ke sana untuk memenuhi jemputan sepupu aku yang mengadakan majlis perkahwinan anak dia dan Family Gathering >Haji Mokhtar Generation..Sebenarnya  plan  nak ke sana ada, tapi tak dapat diconfirmkan memandangkan kami dah pergi majlis akad nikahnya di Kuala Lumpur sebulan lalu...ni kira majlis resepsi ler  buat kat sana...Ni la kali pertama aku ke Kulim..

Mr hubby yang beria-ia nak pergi pasal ramai adik beradik aku yg pergi...aku ikut jer...So, seawal jam 9.30am kami pun bertolak  ke Kulim. Dalam perjalanan singgah kat RNR Sungai Perak..Tak lama kat situ..bertembung la kami dgn adik beradik aku yang juga konvoi ke sana dari Cameron Highlands..makin ramai le kami jadinye ...

Masa makan kat RNR tu kakak aku beritau si kembar tu birthday hari ni...so...aku wish je dan dapat la snap gambo niiii jer tau! punya la susah nak suruh bergambo sama..
hensem jugak kembo ni..hehe
Dalam perjalanan ke sana, abang  aku call suruh kami exit Bandar Baharu selepas Bukit Merah dan ikut laluan Lubok Buntar...terus ke Kulim. Kami yang tak tau apa2 ni pun ikut ler...jauh juga lebih 40 km kome! Rupanya jalan ni lagi jauh.Kalo nak dekat exit Juru dan ikut Junjong. Mana tah abang aku dapat info tu...huhuhu..

 Akhirnya sampai le juga kat bandar Kulim tu..tapi tersesat la pulak nak cari  Tesco Kulim, pasal landmark nye Tesco tu. Kulim ni bukan le beso beno pun...pusing2 jumpa la jugak dan kami selamat sampai ke motel Seri Impiana Inn,Kulim kira-kira pada pukul 1.20 petang...Tau tak sapa pemilik motel ni?...Sepupu aku juga la Zalili dan suami dia Ruseli (RNZ)...dah  berjaya betul diorang...Alhamdulillah..
Sampai jer kami terus ke majlis perkahwinan  ala-ala  taman gitu...cantik decorasi majlis ni putih pink hasil Lily's Fashion & Bridal Gallery..kami disambut oleh sepupu aku la...Datin Hartini(ibu pengantin) dengan suami dia dan adik dia Zalili dgn suami dia.. Kami terus makan sambil lepak2 tunggu majlis persandingan pulak...cuaca agak panas juga la...Dalam pukul 2.00pm pengantin pun sampai disambut dengan pencak silat..
 
Dua orang perempuan tu sepupu aku .
Pasangan sebelah kiri tu RNZ dan kakak dia Datin Hartini
yang menyambut kami..
pelamin.. 
tempat santapan raja sehari
cantikkan!        
ketibaan pengantin
ni la pengantinnya...sweetkan warna pink!!
tahniah ika&mus

sangat simple tapi meriah!!
simbolik!! 
Selesai di situ kami terus check in kat SRI IMPIANA INN..free jer..pasal sedara kan....Anak2 sedara aku yang ramai tu apa lagi terus pi terjun pool kat situ...berjam2 dorang berendam kat pool itu. Sementara menanti malam..kami lepak2 tepi pool tu pasal ada cafe sambil guna massage chair..

anak2 sedara aku dah terjun kat sini..
Sepupu aku ni la pemilik RNZ Cosmetics yang duta dia si Ekin wife Mawi tu..mereka juga la pemilik motel ni dan banyak bisness lain yang dijalankan menggunakan jenama RNZ tu seperti produk makanan dan minuman kesihatan, katering, cake,deco pengantin, tudung,busana dan yang terbaru jualan RNZ Jewel!!! Kalau berminat boleh la bukak link kat atas tu..Kat motel tu ada gym, spa dan  facial bagai...Nasib le spa dan facial tu tutup dua ari sebab kenduri tu, kalo tak habis kitorang kerjakan..hahaha...Memang betul2 berjaya diorang ni tapi yang paling penting diorang ni sangat2 humble dan menghormati orang lain..
ruang rehat berhadapan kolam
Sebelah malam lepas maghrib RNZ ni telah menganjurkan Family Gathering (Generasi Haji Mokhtar)..sebab tu kitorang tak balik selepas kenduri tu...Masa ni la kami berkumpul...macam2 cerita keluar..sejarah keluarga..sebak..sayu ..gembira..lucu semua ada..tapi sebelum  makan  tu diadakan acara memotong kek pengantin....
Antara keluarga yang hadir
door gift by RNZ..TQ.. 
Generasi Haji Mokhtar
18 Mac 2012
Pagi-pagi lagi kami dah bersiap2 untuk balik..maklumlah esok dah start sekolah. Masing2 nak hantar anak ke asrama bagai..lepas breakfast, aku ni pandai mintak sepupu aku nak lawat kilang produk yang dia keluarkan tu...bukan apa..rupa2 ramai yang dah pi malam tadi tanpa kami sedari..Semua produk RNZ ni dikilangkan sendiri.
makmal RNZ
antara produk keluaran RNZ di pusat jualannya..
Produk untuk jualan kepada stokis
RNZ ni ada lebih 200 stokis seluruh Malaysia
termasuk Thailand dan Brunei
So, Encik Ruseli ni la yang bawa kami ke kilang dia....macamana kita melawat kilang lain, macam tu la si Ruseli ni layan kami..setiap stesen  dalam kilang dia..dia bagi penerangan yang begitu detail..tanpa letih melayan kami. Tapi yang sempat kami lawati ialah kilang kosmetik jer sebab kalo nak lawat semua bahagian mahu makan dua hari.. En Ruseli ni ler yang mencipta dan menguji sendiri semua produk yang mereka keluarkan. Kat situ macam2 produk dia bagi kami percuma dan yang kami beli pulak diberi diskaun yang sangat tinggi...Alhamdulillah...semoga rezekinya berlipat ganda lagi...
Tu dia produk yg dapat free dan diskaun..hehehe..
Selesai melawat kilang kami terus mencari jalan pulang. Pulang dengan perasaan yang bangga dan terharu dengan layanan baik deme...kami  tiba di kampung kira-kira jam 2.30 petang untuk menghantar bonda sebelum meneruskan perjalanan ke Kuala Lumpur..Memang letih tapi sangat berbaloi ....hehehe..(jangan ketawa tengok produk yang kitorg dapat tu..muahahahaha...)

-abis dah!!!

p/s >>>>teringat zaman kanak-kanak bersama sepupu2 kami tu...kami membesar bersama2 di kampung.Sekarang ni  jumpa masa raye jer...tu pun kalo tak beraya kat umah mertua..

Wednesday, March 14, 2012

Catatan@Melaka

Assalamualaikum...

6 Februari 2012
Hmmm catatan lagi..
Kali ni aku dan mr hubby serta kakak aku sekeluarga turun ke Melaka untuk bersantai2 le konon...cuti 4 hari kan!!Lama dah tak menjelajah kota Melaka tu...Dulu aku belajo kat kolej  kat sana. 3 tahun beb!! dah lebih 10 tahun dah...Bukan tak pegi langsung...Selalu kalo ke kutub selatan(kg mr.hubby ler) menyinggah kat RNR Ayer Keroh utk rehat dan buang air jer..hahaha...

So dipendekkan merapu meraban, kami pun sampai kat A Famosa Resort kat Alor Gajah,Melaka kira2 pukul 12.30pm dan check in kat condo 3 bilik di D'Savoy Club House' (RM380.50/mlm) Agak sunyi juga sebab orang tak begitu ramai kalo tengok jumlah kenderaan kat situ. Maklumlah pas cuti raya cina minggu sebelumnya...

Tanpa meletak bagasi, kami terus ke 'Animal World'...(Aku dah pernah ke sini bawak anak murid ..tapi dah lama lebih 10 tahun ada kot..mungkin dah banyak berubah .Bezanya aku tak bermalam kat sini. Mungkin banyak binatang baru..Dah beli tiket tu, kami pun masuk ler...Masuk je dah ada orang berpakaian Red Indian tunggu ambik gambo. Kat situ banyak burung macam2 warna dan binatang2 lain.  Ala macam kat zoo ler...Anak2 sedara aku suke sangat ler..berlari2 kat dalam tu... 
burung-burung yang pelbagai warna                                   
kesian biri-biri ni
first time tengok merak putih
Kami terus pergi tengok 'multi animals show'..ada macam2 binatang  buat show macam tikus, memerang, kucing, burung, lembu pun ada, dan mcm2 ...happening juga la. Pastu kami terus tengok 'bird show' pulak...mcm2 burung  ada termasuklah bangau, ayam itik..hehe..cam dulu jugak ler shownye...ramai jugak la orang kat sini. Selesai show, kami lunch kat restoran dalam Animal World tu..makanan  telah disediakan sebab dah bayar sekali dengan tiket masuk. Kat dalam tu tak leh bawak makanan.. 
lembu ni tengah senyum tunjuk gigi kat penonton
bangau pun nak masuk frame
Kira-kira pukul 2.30 petang, kami tengok 'wild-wild west show' pulak. Show ni ala-ala koboi ...dengan pistol,tembakan dan kuda2 dia la.Aku tengok show ni sama je macam yang aku datang sebelum ni...emm tak la teruja sangat...sapa yang tak pernah tengok tu sure teruja dan best la tuhh......
para pelakon koboi..
Selesai tengok show, kami naik truck berpagar tengok safari...kat sini binatang bebas bergerak dalam kawasan yang sangat lapang. Kita pulak kena kurung dalam truck untuk tengok binatang tu...sure sume binatang tu teruja tengok manusia kan..agaknye binatang tu pun berkata "kesian sungguh  manusia itu!!" hahahaha....Semua binatang sama mcm yang aku pi dulu...sang kancil yg aku tengok dulu dah tua kot, bila tengok bulu2 dia dah tua dan hampir botak..hahaha....kalo sang kancil tu dah tua..aku pun sama ler kan..hahahaha..ntah apa2 la aku ni...
gambar diambil dari truck
Pak Belang sedang beristirehat
Selepas tu kami tengok 'elephant show' Ada lebih 10 ekor gajah terlatih keluar buat persembahan yg sangat kreatif..yang paling best 2 ekor gajah boleh melukis gambar pokok kayu yang cantik...semua hasil lukisan gajah tu ada dijual kat situ...
Kesimpulan yang aku dapat ...binatang ni kalo diajar boleh pandai..inikan pulak kita manusia kan?? fikir2kan dan selamat beramal...hehehe
gajah ni tengah tunjuk hormat  dan selamat datang
Keluar dari situ, kami balik ke hotel..penat giler wo..sempat le tido petang tu...
Pas magrib kira2 pukul 8 mlm, kami keluar ke 'Cowboy Town'. Rupa2nya kami dah lambat masuk...tempat tu dah penuh dengan orang ramai..Baru la dapat tengok ramai sangat orang kat situ. Rupa2nya dah start pertunjukan red indian main api keluar kat mulut tu....selepas show tu ada perarakan karnival macam 'Malaysia Fest' tapi bercampur2 persembahannya...macam2 ada...semua binatang yang buat show siang tadi keluar dalam perarakan itu. Ada jugak persembahan  pelbagai jenis tarian tradisional Malaysia termasuk tarian Portugis, perarakan beca, badut di sepanjang jalan kat cowboy town ni.
main api jer keje diorang ni..
time ni gajah ni  dah dimake over!
kutip duit je keje dia bila lalu depan orang..
Happening sangat2...aku pulak sakit kepala sesangat  time tu, kureng la tumpuan tapi still happy..cuaca panas sangat kot!!
Selepas semua show tu..ada pertunjukan bunga api pulak...tambah happening tempat tu!!!Selepas tu kami keluar pegi dinner dan balik untuk tidur...kepenatan kerana jangkaan esok nak mandi kat theme park pulak...ZZZZzzzzz...

7 Februari 2012
si kembar ngan adik dia kat lobi hotel
Selepas breakfast kat hotel, kami dah buat keputusan untuk masuk ke bandar Melaka...tak jadi mandi kat theme park sebab kakak aku beriya2 nak ke bandar sebab dah lama sangat dia tak pi...So perjalanan dari Alor Gajah ke bandar Melaka tak sampai sejam..jalanraya agak jem juga..Melaka tak cuti hari ni.

Kami parking berdekatan Tugu A Famosa kat Banda Hilir...mengimbas kenangan lalu...dah berubah sangat bandaraya ni..dulu depan kota ni ada padang yang luas..kita boleh naik kereta lembu..skrg ni dah ada bangunan..ala lupa pulak nama bangunan ni..Dataran Pahlawan rasanya..Dataran ini luas dan di bahagian atasnya ada padang berhadapan dengan kota A Famosa..Kakak aku ngan anak2 dia naik la kat Bukit St Paul tu, aku lepak kat bawah jer ngan mr hubby...malas nak naik tengah2 hari buta ni..
ala.la panas ye!!
Bila kakak aku dengan anak2 dia turun jer dari bukit tu, terus dia bagi aku fridge magnet..hahaha dia tau aku suka collect benda ni..thanks sis..hehehe..suka aku!!
Pak beca depan A Famosa
Dari situ kami berjalan di Banda Hilir ni menuju laluan muzium2 dan terus ke Muzium Samudera...hahaha sepanjang aku belajo kat Melaka..tak pernah pun teringin nak naik kapal ni..tapi bila berjalan kali ni aku pun masuk ler...emmm not bad! Nak masuk kena bayar tiket RM3 seorang untuk dewasa...Nak masuk dalam kapal tu kena bukak kasut,..pihak muzium sediakan beg plastik utk letak kasut kita.Dalam kapal ni ada tiga tingkat dan banyak jugak la replika kecil kapal Portugis dengan maklumat tentang sejarah Melaka ni.
Di depan kapal ni(seberang jalan)..ada banyak gerai2 jualan cenderamata,kraftangan dan mcm2 la untuk dibawa pulang sebagai buah tangan. Pastu kami pun berjalan-jalan sekitar tempat tu..banyak juga shopping complexs kat situ...
Si Kembar yang selalu berperang..nak ambik gambo ni pun kena paksa..
tengok muka terpaksa depa tu..haha
Dah makan tengah hari...jalan2 sikit tengok2 bandar, kami pun balik ...lebuhraya PLUS ke KL jem teruk...lewat jugaklah sampai rumah...

So itu la sedikit cerita kat Melaka...sedikit sebanyak menceriakan hari cutiku..hehehe

p/s >  hilang kerinduan aku kat kota bersejarah ini..tempat aku menimba ilmu  untuk dicurahkan kepada insan lain.....IPPMM...terpahat dalam ingatan selamanya!!!