BLOG sis'R'

Wednesday, June 6, 2012

Catatan@Sabah Siri 1

Assalamualaikum....
peta ni amik kat google jer..
1 Jun 2012

Waahhhh...hari ni aku akan terbang ke negeri di bawah bayu...Sabahh...aku datang!! macam nak jerit jer tapi malu pulaks! hehehe...Dah lama ajak mr hubby pi negeri ni tapi dia kata tak de apa2 kat sana...ye lah dia pernah keje kat sana... so tak de ler teringin beno nak peginye...aku jer yg melonjak2 nak sangat pegi...maklumlah tak pernah sampai ke sana...peta kat atas aku siap print bawak sana..hehehe..Peta Sabah ni mcm kepala anjing kan!(ni org Sabah cakap ler..) Kota kinabalu ni terletak kat belah telinga binatang ni...hehe

Flight yang kami nak naik ni pukul 0750am by AA ...so dah janji dengan teksi kul 0600am..tau tak..kami terlewat bangun....kul 0545 baru tersedar..nasib sume barang dah get ready...tengah kelam kabut bersiap dan solat tu loceng berbunyi ..hahaha..tau la driver teksi dah sampai...dia ingat kitorg tak bangun lagi kot...kitorg rileks jer...dalam 0615am baru bertolak ke lcct.

Perjalanan ke lcct hampir sejam...tak sempat breakfast pun..terus boarding...nampaknye beli makanan dalam flight ler....Cuaca terang benderang dan cukup baik...harap2 percutian ni tak de masalah ler...Perjalanan ke Sabah mengambil masa 2jam 35 min..nak buat apa ekk lama2 tu...nasib ada magazine dalam tu.. boleh le layan mata...dalam kepala aku ni tak sabo nak gi pulau2 kat sabah..wahai hati..sabo sikit ehh...
dah nak landing..pemandangan  KK dari udara..
dah duduk kat sayap susah skit nak snap
Hampir jam 1100 am baru sampai Terminal 2 airport Kota Kinabalu. Lewat setengah jam....so dah deal dengan orang kat sana untuk jadi guide kami...namanya Najib..(wahhh...nama mcm PM kite uuu) dia ni cousin kepada office mate mr.hubby...so boleh ler lebih kurang..hehehe..First  tengok si Najib ni..terkejut jugak...takut tu adalah sikit2..(Najib..ko jangan marah..tapi ketawa kalo baca ini ok!!!) ye lah...budak muda gaya rock  dengan rambut panjang, dia bawak keta putih  proton saga baru  ko...cer kome bayangkan....tapi orang kata don't judge book by its cover..huiyoo...nak berkenalan?..tunggu...sabo ye! nanti la aku crite sikit2 pasal dia sepanjang perjalanan kami di sini...
lewat sehari..Tadau Kaamatan dah selesai semalamnye..
Kami terus ke hotel..Novotel 1Borneo org sana panggil (1B) terletak di Sepangar bersebelahan Universiti Malaysia Sabah(UMS)..kami check in..simpan barang dulu sebab sekarang baru kul 1140am.Pastu kami terus ke UMS untuk ambik anak sedara aku (Ika) yang belajo kat situ, bawak pi makan tengah hari kat Sinario Cafe berdekatan 1B juga..kami makan nasi kukus...rasanya kureng la sikit pasal nasinye udah sejuk bah!
berdekatan pintu masuk UMS
'nasi kukus ayam goreng berempah'
kureng!!
Pas makan tu kami dah plan nak ke Kundasang, Ika tak nak ikut pasal dia dah pegi sana..lagi pun tengah study week..So.. kami jer la pi dengan Najib tu..Perjalanan jauh juga.. hampir 3 jam .. lagipun cuaca mendung dan renyai2...Sampai jer kat Kundasang cuaca sejuk dan berangin..mendung....Kundasang ni pusat penanaman sayur-sayuran...terletak di lembah dan dikelilingi gunung-ganang. Aku kan suka tengok pemandangan...Sangat cantik!.... pencinta alam la katakan....huhuhu.. 
Kundasang..cantikkan!!
Di sini jugalah terletak Gunung Kinabalu..teringin nak naik?...dulu memang ada hati tapi dah berumur ni..rasa ngeri pulaks! Masa pergi ni tak nampak pun puncak gunung ni sebab kabus tebal..faktor cuaca kan! sayang sekali...ni macam nak suh datang lagi jer....hehhehe..


Najib bawa kami melawat ladang ternakan lembu frisian kat Kundasang ni...sampai jer kawasan ni...aku terpaku! tau kenapa? Aku tengok padang rumput menghijau yang sangat luas dan cantik...hijau dia lain macam..ala2 kat New Zealand pulaks dengan berlatar belakangkan Gunung Kinabalu..Waaaa....rasa nak kuar keta (renyai2 time tu..) nak jerit kuat2...(confirm laki aku tak bagi!) huhuu... 
ladang lembu frisian..saujana mata memandang
waaaahhhh...best sangat..udara sejuk segar pulaks!!
Kami terus ke kawasan kilang ...tempat susu lembu diproses..boleh beli susu segar kat sini...baru betul segar dari ladang...masuk jer kawasan tu...aku tengok lembu2 tengah berkumpul sambil berbaris...rupa-rupanya tengah tunggu turn nak makan sambil susu diperah  guna mesin...first time aku tengok mcmana susu lembu diperah guna mesin secara live gitu...suker..suker...time ni ramai sungguh pelancong...nak beli susu segar tu kena beratur panjang..so tak beli...layannnn  jer la lembu-lembu ni....

pandai betul lembu ni berbaris tunggu turn
sambil makan susunya kena perah guna mesin..
tengoklah susu kat dalam botol tu!!!
belakang tu la Gunung Kinabalu..diselaputi kabus tebal,,,ujan time ni!!
ini la kilang memproses susu segar..
sempat gak minah ni bergambo..

So..dari situ kami ke Poring pulaks! Apa yang ada di Poring?...tungguuuuuu next entry ok.....



>>>jauh berjalan luas pandangan...







2 comments: