BLOG sis'R'

Sunday, June 10, 2012

Catatan@Sabah Siri 4

Assalamualaikum....
Ikuti catatan siri 3 di sini

Kita sambung cerita lagi ye masih hari kedua...

Masih rasa terbuai-buai bila berpijak di tanah besar ni...Alhamdulillah selamat... tadi sebelum naik bot pemandu bot tu bagi life jacket yang baru..tak basah ler...yang dok nyelam2 tadi tu dah tak leh pakai dah...
So..dah mendarat ni...kami terus kat Pasar Filipina..namanya gitu pasal sebahagian besar peniaga kat situ orang Filipina...Kata Najib, banyak sangat orang Filipina kat Sabah ni...yang tak der pasport pun ramai.Kat pasar tu jer peniaga ni dah ada macam persatuan sendiri yang mempunyai ketua.Kiranya ketua ni la yang menjaga kebajikan mereka kat sabah..ye ke tidak, itu Najib punya cerita.....ye lah dah dekat ngan negara tu kan....nak masuk pun senang pasal kat sini banyak pulau..

Ni la Pasar Filipina..berdepan dengan jeti yang
kitorang naik bot tu.. Ruang lapang tu adalah gerai
makanan pada waktu malam..time ni tutup ler..
Masuk je kat dalam tu...wahhhh banyaknye mutiara...daripada gelang, rantai,brooch, butang baju melayu dan macam-macam lagi....rambang mata beb! Tiap kedai yang aku pergi harga dia lebih kurang sama cuma kena pandai bargain juga la kalo nak beli banyak...dekat tag harga punya la mahal giler-giler  tapi bila minta kurang boleh dapat lebih separuh daripada tu....caya tak? maknanya memang murah ler...tapi orang kata time-time cuti sekolah ni harga naik mendadak...tak tau la sebab kita bukan orang sini kan. Mutiara ni ada yang air tawar dan air masin..yang air masin tu mahal sikit la..nak bezakan pon aku tak tau..hehehe.moh layan gambar ni....
rantai ni siap dengan loket dan  gelang dia sekali..
rasanya dalam RM70 kot kalo tak silap
rambang mata tak??
gelang tangan
Kat pasar ni  mutiara la yang paling popular terutamanya kalo pelancong dari Semenanjung..Ika kata orang Sabah tak pandang pun benda-benda ni..hehehe...kat kedai-kedai tu bukan mutiara jer yang dijual...ada juga barang-barang kraftangan masyarakat Sabah lain macam tudung saji kecil, fridge magnet, key chain, ukiran kayu dan macam-macam la...Sempat juga la aku  beli untuk diri sendiri dan  buah tangan sebab  esok dah nak balik dan takut  tak sempat nak menyopping...


Dah dekat jam 0130pm ni...masih belum lunch..perut dah lapar..najib kata makan kat Penampang jer la sebab kat situ ada Pusat Kebudayaan Sabah macam Kampung Budaya juga ler...dia takut tutup...Perjalanan ke sana ada satu jam kot....

Sampai jer kat dewan tu...dengar bunyi gendang...tengok kat depan dewan tu ada keta orang kawin..ni majlis kenduri kawin kot...parking jer kat situ dan tengok depan dewan..Memang confirm ada majlis kahwin...kalo tak malu masuk jer makan...hehhee..tak la.. Najib kata kat dalam tu ada bilik pameran pakaian tradisional Sabah dan tiap-tiap hari akan ada persembahan tarian kebudayaan di situ,... agaknya pagi tadi kot selesainya...tak der rezeki lagi....
Dewan Kebudayaan Sabah di Penampang
Kat depan dewan tu terletaknya Kampung Budaya Sabah. Kat sini ada banyak rumah-rumah tradisional  suku kaum yang terdapat di Sabah ni. kebanyakan rumah dibina daripada kayu, rotan dan buluh...Masa kami masuk ni...tempat ni under renovation....see....tak der rezeki lagi kan...aku hanya sempat ambik gambar beberapa buah rumah saja...kamera dah kehabisan bateri..yang ada ni aku guna handphone jer....hahahaha....ya nasib!!
Rumah Tradisional Murut
Rumah Tradisional Ranau


Kami cari juga kot-kot ada restoran kat sini tapi tak der yang menarik perhatian..Najib kata makan kat Tanjung Lipat jer...so perjalanan ke KK diteruskan...perut macam dah masuk angin jer...Akhirnya kami sampai ke medan selera Tanjung Lipat...tepi laut ...Kawasannya berangin dan sangat cantik kerana pantainya sangat landai. Kat sini banyak gerai menjual makanan laut dan sangat happening pada waktu malam sebab ramai orang....Dari sini kita boleh lihat bangunan yang menjadi kebanggaan orang sana..Yayasan Sabah!
Tanjung Lipat...di sana ialah bangunan Yayasan Sabah

Gerai makanan seafood tepi pantai Tg Lipat
Masa ni jam menunjukkan hampir pukul 0430pm.Sementara menunggu makanan tiba aku ke tepi laut...air sedang surut...tapi sayang seribu kali sayang..pantai ni sangat kotor dengan sampah sarap ....hati ni betul-betul sangat geram tengok pantai yang sangat-sangat kotor.  Plastik pembungkus makanan penuh kat situ..time air pasang memang la tak nampak...tapi time air surut ..ohhhhh...malu menengoknya..betapa manusia tidak menghargai alam!!!

Selesai makan kami terus balik ke hotel untuk mandi dan solat. Pukul 0830 malam kami keluar untuk dinner pulaks...tapi sebelum tu Najib bawak kami ke pasar malam Kampung Air...tau apa ada kat sini? Banyak jualan mutiara yang lebih murah harganya dan lagi banyak pilihan..lebih cantik dari kat pasar filipina tu...aku rambang mata lagi!!! kalo aku tau aku beli kat sini jer..sempat juga la rembat benda-benda tuh! Tak habis pusing pun kat pasar malam ni...tempat ni macam kat Chow Kit ler...Si Najib tersengih-sengih tengok aku rambang mata...nape la dia tak bagitau kat aku sini lebih murah...aduiii hai Najib oii!
Pasar malam Kampung Air

Pastu kami terus cari tempat dinner...malam ni kami makan seafood..Si Najib silap dengo..mr hubby kata seafood..dia ingat steamboat...huhuuhhu..dah sampai oder jer la...Boleh tahan la makanan kat sini...RM27/pax..ambik ler selagi boleh. tapi perut ni tak leh nak masuk banyak-banyak..pasal lunch tadi udah lewat bah!
steamboat

Selesai dinner kat situ...maka kami pun balik la ke hotel. Hantar Ika kat umah kawan dia pasal gate UMS akan  tutup pukul 11.00pm..ada 10 minit lagi tapi Ika malas nak bersoal jawab dengan guard tu...Naik jer hotel..berehat dan zzzzzzz....esok nak balik flight kul 0630pm..nak packing barang pun malas..esok lah!

Sebelum balik esok ada beberapa tempat menarik lagi kami nak pegi...tunggu sambunganya ok...


>>> bilalah nak abis cerita Sabah ni ekk?? harap2 dapat selesaikan esok sebelum tugasan bermula minggu depan.....alamak, dah abis cuti rupanya..!








4 comments:

  1. wahhh... bestnyer tgk meutiara2 tu n mkan2... sy xpernah sampai sabah ni...

    ReplyDelete
  2. Memang gile tengok mutiara tu..Insyaallah bila tiba masanya akan sampai juga..

    ReplyDelete
  3. ada beli mutiara untuk kita tak? adoiii...goyah tengok mutiara tu!

    ReplyDelete
  4. nak..kena datang umah ler..hehehe

    ReplyDelete