BLOG sis'R'

Saturday, September 29, 2012

Explorasi Beijing Siri 3-Great Wall

Salam...

31 Ogos 2012

Seperti semalam morning clock pukul 0600am..tapi aku dah bangun lebih awal untuk bersiap2 dan segalanyalah...pagi ni breakfast nescafe ngan roti yang dibeli semalam tu..tak payah pegi cafe lagi...save masa juga!!

Hampir jam 0730 baru turun...jadual hari ni nak pegi Great Wall...yuhuuu...tak sabar rasanya.Berbunga2 rasa dihati..ceyhhh....Sebelum bertolak kena 'nyanyi' dulu..Bukan nyanyi kite...Ali cakap 'nyanyi' tu bermaksud buang air kecik aka kencing dulu!!!hahahaha.... Masuk jer bas Ali dah bagi tau otw ke Great Wall akan singgah dulu kat Jade Shop n Crystal Shop. Ni pun goverment dorg punya...wajib pegi..lebih kurang satu jam..
pagi hari kedua di Beijing...masih berkabus!!
Masuk jer kawasan Jade Shop ni , dah ada penyambut tetamu tunggu yang akan terangkan proses pembuatan jade. Jade ni sejenis mineral..bukan batu ya! Dia terangkan camana nak bezakan jade asli dengan jade tiruan melalui dentingan antara 2 jade..akupun dah lupa dah...layan jer la depa!
pak cik ni tengah memproses jade
Orang Cina sangat percaya batu jade ni membawa tuah. Macam2 jenis jade la ada kat sini daripada gelang, rantai, loket, cincin dan mcm2 lagi. Yang pentingnya ada mcm2 warna jade ni...tapi yang biasa kita tengok warna hijau la kan...Harganya pun berbeza2 dan boleh mencecah puluhan ribu yuan! cantik memang cantik..Bab memaksa beli tu memang adat ler kalo kat tempat macam ni...aduiii...sengal otak aku!!
antara gelang jade yang mahel2...
Ni alas bantal..elok untuk kepala... depa kata la
bukan utk lapik makanan tau!!! 
Aku sempat la beli gelang jade ni untuk sendiri dan buah tangan. selebihnya aku beli juga macam penggelek muka..nak sebut pun aku tak tau..tapi depa cakap macam massage muka...gelek kat muka bagi cantik! hehehe ye ke tidak aku tak pasti la... tapi aku beli la juga untuk buah tangan...harga pun boleh tahan dan ikut jumlah yang kita beli..makin banyak makin murah ler..

cantik!!
Selesai di situ kami ke Crystal Shop..ni pun tempat wajib pergi..goverment dia punya juga...1 jam okey! Macam biasa kat tempat ni ada juga penyambut tetamu dia yang entertain kita...Dia bagi penerangan tentang kristal ni..yg menarik dia ada tunjuk demo cermin mata yg tahan lasak siap dia drill lagi nak uji ketahanannya.
bola kristal ni adalah salah satu kepercayaan dorg la..
kalo pusing sekali rezeki murah, 2 kali dapat cinta,3  kali
boleh kaya..hahaha..aku tak de percaya pon..bergambo jer..hokey!
!
Ali kata kalo sapa ada niat nak anak boleh niat kat sini...
banyak orang buang duit syiling n duit ketas kat sini...
Gila!!!nak niat kat sini... dah sah-sah  syirik bagi Muslim!! 
Macam-macam bentuk kristal juga ada dijual kat sini..dari yang murah sehinggalah berpuluh-puluh ribu...aku ni tengok jer la...sekali tengok macam kat tempat kita yang banyak jual kat pasar-pasar malam dan kedai-kedai kristal....pergh!!! ada ke mcm tu......tak tau menilai betul kan! hehe
gelang kristal
banyak jenis dari yang mahal hingga ke murah
Aku pun tak tau nak bezakan kristal ni..ada banyak jenis juga la daripada yang berkualiti tinggi dengan tak. Aku beli la satu gelang kaler kuning..dia kata kuning ni membawa kekayaan...hahahaha itu kepercayaan depa la...bagi aku, aku beli untuk kenangan jer,....kalo betul jadi kaya...Alhamdulillah!!!  Bila aku pakai kat luar..memang nampak berbeza dengan koleksi gelang kristal yang aku ada kat rumah...warna dia lebih cantik!! Tu pun aku beli yang murah jer...pasal  koleksi gelang kristal kat rumah yg ada pon tak pakai ..saje suka simpan...
gelang kuning yg tu la yg aku beli...50yuan!  tengok cam
kat pasar malam jer kan.. tapi kaler dia cantik sangat tau...
Keluar dari situ, kami meneruskan perjalanan  ke Great Wall...rasanya setengah jam dari kedai jade tadi. Dalam perjalanan , cuaca berkabus dan dah mula nampak bukit-bukau dan gunung ganang...tak nampak pun Great Wall dari jalan raya.. sayang sekali!
otw ke Great Wall
Sampai je kat sana terus masuk...Dah nampak  tembok besar tu..rasa nak lompat2 pulaks! hehe..Ali bagi masa tak sampai 2 jam..huhhh..sempat ke nak panjat tu?? Dari permulaan pintu masuk ke Great Wall, pelancong sangat ramai...nak bergambo pun berebut2 terutamanya kat batu peringatan permulaan pendakian..ni dia batu tu dari belakang...apa dia tulis aku pun tak tau!
pintu masuk  maksudnye...tembok besar la kot! hehe
tu batu peringatan kot...punyalah ramai manusia time ni!!
Aku dengan mr hubby mula mendaki. Anak2 tangga kat situ ada yang rendah, ada yang tinggi...orang ramai turun dan naik...belum sampai stage satu aku dah penat..huhhh tak kisah la asalkan naikkan...Pendakian diteruskan...budak2 kecik serombongan dengan aku dah naik tinggi...aku dengan hubby slow jer...sampai stage 2 pun cukuplah...itupun dah cukup tinggi!! Macam2 bangsa aku jumpa kat sini..yang bukak baju pun ramai..tapi mujur cuaca tak begitu panas...masih berkabus..sebab tu gambo tak begitu cantik, tak dapat tengok keseluruhan great wall yang panjang merentasi gunung-ganang tu...

ceyhhh...mendaki la tu...kat bawah tu baru stage 1
Pendakian ke stage 2 diteruskan..kali ni anak tangga rendah-rendah..agak mudah nak naik tapi dah penatkan..slow2 jugalah! Masa ni tengok pemandangan ke bawah ada rasa gayat juga...'this is one of my dream!!!' sempat aku cakap kat hubby.Dia sengih jer entah2 dia pon sama..hahaha.. Masa ni aku rasa sangat2 bersyukur kerana berada di tempat impian aku!! Alhamdulillah kerana memberi peluang aku melihat salah satu kekuasaan-Nya.Cuma aku ralat sebab lupa bawak bendera Malaysia..time ni rakyat Malaysia sedang berkawat sambil berarak kat Dataran Merdeka.....amboiii mak...patriotiknye aku!!! hehehe
ceyhh...dengan bangganya....dah hampir ke stage 2..
itu stage 1..view di ambil dari pertengahan stage 2...
sangat cantik dan sejuk!!!
Anak tangga kat sini kira curam jugalah tapi nasib baik ada pemegang di kiri-kanan laluan..mudah sikitlah nak imbangkan badan yang penat tu! Di pertengahan ke stage 2 tu kami berehat..hubby kata turun la sebab masa yang Ali bagi tinggal sikit jer lagi...penat bergambo2 kat sini...tapi hati ini sangat puas sebab salah satu binaan ajaib kat dunia ada di depan mata!! Alhamdulillah!!
dah turun semula ke stage 1..
yang atas tu stage 2
antara yang berjaya naik ke stage 2..
tengok budak kecik tu...he just 5 years old!!
sangat curam dan anak tangganya tinggi
Acara menurun dimulakan...tak susah nak turun tapi kena berhati2 sebab kita akan bertembung dengan orang yang nak naik...laju jer kaki bila menurun hehehe...kat bawah tu sempat kami berposing2 sambil beli cenderamata pada batu jade tertulis 'I have climbed the Great Wall' dan tulis nama kita kat batu tu.
mamat ni sedang drill nama aku..jangan tak cayo!!
nama ada di sebalik jade  tu..hehe
bangge teman dapat plak ni! hehehe
Banyak gerai jualan kat sini tapi Ali kata barang yang jual kat sini lebih mahal. Aku sempat juga tengok sorang lelaki tua melukis pemandangan Great Wall dengan hanya menggunakan tangan sahaja..sayang tak sempat beli pun sebab Ali dah sibuk panggil naik bas...tak sempat juga kami nak pakai pakaian emperor n empress China kat sini...sedeyyy!!!
senjata zaman dinasti..
main cak-cak pulak...apa yang ditulis kat batu pon aku tak tau!!
-bahagian paling bawah kat Great Wall-
thumbs up kat pak cik ni ..painting dengan tangan dia jer!!!
sayang tak sempat beli...huhu..
gerai-gerai kat situ...
Hye..hye.. bye..bye Great Wall...kami terus beredar menuju ke sebuah restoran Muslim. Kat mana aku dah lupa tempatnya tapi nampak xklusif sikit dan kat situ juga ada pusat jualan cenderamata. Macam shopping complex pulak..Tempat solat juga ada kat situ..so senang la nak makan dan solat sekali..Makanan pun macam biasa juga. Kebanyakannya sayur-sayuran dan panas-panas.. Sempat juga membeli lukisan 3D pemandangan Great Wall pada musim luruh dan musim bunga...cantik!!
apa tah nama tempat ni..lupa!!
Dari sini kami terus dibawa ke 'Burning Cream Center' Tempat ni pun wajib pergi..seperti biasa goverment dia punya. Masuk-masuk jer kami dah dibawa ke sebuah bilik. Kat sini dorang promot pulak pasal ubat koyok, krim terbakar dengan segala krim kecantikan dia.. Macam biasa harga dia memang mahal..

Staf dia yang pandai berbahasa Inggeris tu siap tunjukkan demo macam mana dia pegang besi yang dibakar(merah menyala besi tu tau!!) and then dia terus sapukan krim tu kat tangan dia...dalam 15 minit gitu tengok kat tangan dia tak de tanda pun...dia bagi offer satu kotak besar krim tu setin koyok, ada minyak angin dengan penggosok dia(tiada dlm gmbr)  plus 3 krim kecik dalam 250yuan kalo tak silap la...lupa lagi la kome....aduiii.....

hasil tangkapan kat kedai ni..huhhhh....
Hubby beli juga la pasal dia berkenan kat koyok tu...aku berkenan kat krim tu...yelah kekadang terpercik minyak ke or kena tungku tempat masak ke...haaaa yg paling selalu kena..seterika! Ditambah pulak perisa  dan promot kuat daripada wifey dr. Azman yg pernah beli benda ni masa datang kat sini dulu....ehemmm...elok sangat la beli....sehingga hari ni aku dah guna krim tu sekali...but not bad..tak de tanda yg tinggal...berbaloi la!!

Sekarang tibalah masanya untuk shopping...yuhu!!!kami ke Silk Street. Sebelum turun bas, berkali-kali Ali pesan jangan letak beg kat belakang, berhati2 sebab banyak kecurian kat sini. Dia pesan juga kalo nak beli barang bargain sehingga 70-80% dan kalo dah nak hampir bergaduh dengan penjual tu panggil dia. Cuak juga aku dengar..teruk sangat ker??
pintu masuk shoppping
Silk Street
Turun dari situ hampir malam. Ali bagi kami 2 jam jer nak shopping. Sempat ke tak ni? Bangunannya ada lima tingkat dan satu tingkat pun dah besar sangat. Masuk jer kat sana...ramai juga manusia..terdengar penjual marah-marah, tengking2 kepada pembeli yang bargain harga.. Adoii...camana ni!! Kat sini jalan-jalan dulu..nak beli mahal2 dorang letak harga. Memang tak munasabah! Tu la pasalnya Ali suruh bargain gile2..Yang tak sanggup tu bila bargain boleh depa tengking2 dengan muka macam ntah tak tau nak cakap..sangat2 kurang ajar depa ni..abis masa gaduh pasal bargain harga jer..hampir semua macam tu..takut plus menyampah!!
dalam bangunan tempat shopping
tak de masa nak amik gambo takut kamera
kena sambar...Ali dah pesan tadi....
Kat sini kalo pandai bargain memang dapat murah sangat2 tapi sanggup ker nak abis masa bergaduh dengan depa?  Aduhhh...kami hanya sempat beli sebuah  luggage je kat sini. Memang niat nak beli sambil tu boleh taruk barang2. Tu pun abis masa bargain harga...tup2 dah dekat 2jam..tempat2 lain tak sempat nak tengok! Ali kata esok ada satu tempat lagi...scary betul dengan penjual kat sini! Aku plak kalo dah mcm tu ropanye...dah malas nak beli dah!
antara yang sempat digambokan...hehe
Keluar dari situ Ali bawa kami makan kat restoran Muslim.Makanan lebih kurang sama dengan sebelum ni...tak de menu lain ker? Nasib baik ada ahli group kami bawak sambal bilis dgn serunding..berselera la sikit nak makan..
kebanyakan restoran Muslim..papan tanda dia warna hijau ni!!
Pastu kami  balik  ke hotel...dalam perjalanan balik ke hotel tu Ali pasang cd masa kami kat Tian An Men Square dan Forbidden City...Ohhhhhhhhhhh.....itu tujuan kawan Ali yang ikut kami ...ala yang tolong amik gambar dan rakam video kami masa kat sana tu!! Rupa-rupanya nak jual cd dan gambar. Sapa yang nak, boleh order kat dia.. satu cd 200yuan uuuu....mahal giler! Pandai depa cari duit. Tapi katanya cd ni akan masuk sekali perjalanan kami ke Summer Palace esok.. Okey juga la kan... Sampai jer hotel..kepenatan yang amat sangat! Apa lagi....

Udah-udah le untuk hari ni ye yoep...yong..



>>>>>apa yang best kat Summer Palace esok??? nantikan next entry ok!








Saturday, September 22, 2012

Explorasi Beijing Siri 2-Tian An Men Square &Forbidden City

Salam kepada semua.......

30 Ogos 2012

Pukul 0600am dah terang benderang bandaraya ni...macam pukul 0700am kat tempat kita. Tengok kat luar kabus tebal..alamak! ujan ker?Terus bersiap-siap nak turun breakfast. Masuk jer cafe dia...tak nampak muka Melayu...hrmmm memang ler dah kat tempat orang ..apa lah aku ni!

Cafe dia kecik jer...tapi ada dua bahagian.Ada la beberapa jenis makanan masakan cina...aduhhhh!!!! makanan halal dengan non halal letak sebelah menyebelah...tapi ada tag yg  tertulis yg mana halal dan non halal. Dr Azman yang bersama dalam trip ni pi komplen pasal makanan tu diletak dekat2...tapi dia bagi tau  kat Ali, pasal depa tak faham bhs Inggeris..Lepas Ali  cakap baru depa  alihkan. Tekak melayu aku dah lain macam jer pulaks.. Aku amik nasi putih sikit ngan sayur dan ayam goreng jer...air kopi ada tapi tak de gula...amik jus oren jer. yang lain2 tu bubur, bihun kot, sayuran, ayam...dan roti2..tak banyak pilihan.Sabar jer la wahai tekak! kira darurat la ni...

Pukul 0730am kami dah masuk bas..Ali bawa kami ke Tian An Men Square. Perjalanan lebih kurang hampir sejam la..jalanraya jem pasal time orang pi kerja..Dalam bas Ali ada beri penerangan tentang Beijing ni..Yang aku ingat penduduk Beijing ni lebih kurang 20juta orang...mak aiii dekat sama banyak dgn penduduk Malaysia kan..hehehe.Yang lain2 aku tak ingat dah...sibuk dengan kamera dan pemandangan..

Kat luar bas aku tgk ramai orang naik basikal.....ye la ini kira pengangkutan utama dorg la..ada yang berbasikal motor (tak pakai kayuh ler...) tapi motosikal diharamkan untuk kegunaan di bandar ni...Ada jugak la yang naik motosikal....kira langgar undang2 ler tu...Peliknya baik penunggang basikal dan motosikal dorg tak pakai helmet pon...selamba jer lalu kat jalan raya yang sibuk...Ali pulak  siap bawak bendera kecik warna biru sebagai tanda mudah kalo tak dapat cari dia....
pagi di Beijing
Sampai je kat sini aku tengok ramai sangat pelancong...masing2 dengan group sendiri siap bawak bendera kecik tuh...patutla Ali pun bawak takut tenggelam dalam lautan manusia..cyehh...ramai sangat ker? Ada sorang jurukamera/video dah tunggu kami...Ali kata dia akan bantu kami tangkap gambar(dalam hati tertanya2 jugaks..kenapa baik sangat nak tolong amik gambar bagai.....ha yang tu nanti aku cerita...)

Tian An Men Square
Tempat ni macam Dataran Merdeka kat KL la...sangat luas..ada ada tugu peringatan kat situ. Cuaca yang berkabus ni menyebabkan gambar tak berapa cantik..nampak kelabu asap jer kan...emm...time ni manusia punyalah ramai...macam2 bangsa ada...kebanyakannya kulit putih mata sepet ler...layan jer la gambar nih...
itu la tugunya..
kat belakang tu bangunan 'National Museum'
aku pinjam bendera Ali..ni kat depan tugu tu...cantik!!
Kat situ ada terpampang gambar bekas Presiden China, Mao Tze Tung..yang merupakan kebanggaan rakyat China sehingga dikatakan mayat mendiang tidak dibakar seperti yang sepatutnya. Ini kerana rakyat China tak sampai hati untuk membakarnya...sayang sangat depa...so, mayat dia diawetkan jer la...kat mana sekarang.. aku tak ingat dah..huhuhu...
tu gambar Mao Tze Tung (yang belakang hokeyyy..)
Berdekatan Tian An Men Square ni adalah suatu tempat bernama Forbidden City. Tempat ni adalah tempat paling bersejarah di Beijing kerana terletaknya istana maharaja, maharani dan gundik2nya pada zaman dulu..China kan banyak dinasti..tapi aku tak tau la istana ni dinasti apa....tau kan mengikut sejarah, maharaja Cina ni banyak gundiks...so kat sekeliling istana ini dibina banyak rumah gundik2 dia...
pintu masuk ke Forbidden City
Masuk jer kat kawasan ni aku teringat cerita Foong Sai Yuk...korang tau kan...aku rasa shooting nya dibuat di sini kot.Kawasan ini sangat2 luas...nak masuk ke satu-satu kawasan tu kena berjalan la di tengah panas. Apa yang menarik nya bangunan lama ini masih elok terpelihara dan sangat cantik senibinanya...aku dah lupa keluasan tempat ni dan sejarahnya pasal sibuk bergambo..penat Ali cerita tapi aku tak berapa nak ingat ..hehehe..Tapi memang besar gile la tempat ni..
istana maharaja
ramai manusia kat sini...
ni lah group kami..ditengah2 jalan ni adalah laluan
 maharaja dan maharani..rakyat biasa tidak dibenarkan 
mengikut laluan ini...crite dulu ler..

cantik sangat senibina istana ni..
antara haiwan yang menjadi kebanggaan masyarakat
cina..haiwan ini dikatakan membawa tuah..
haiwan ni juga kerana dikatakan kedua-dua
haiwan ini boleh hidup berpuluh-puluh tahun..
dikatakan diperbuat daripada emas
Ali kata kalo emas dah lama kena curi..hahaha
tengok singa tu pijak singa kecil..dikatakan kuasa
maharaja kuat ..maharani atau wanita
dibawah kuasanya..hahaha..patutlah ramai gundiks!
Kat dalam ni ada sebatang pokok yang yang hidup beratus-ratus tahun lamanya dan pada batangnya macam akar tumbuh..tengok la ni....
pokok ni nampak unik
Keluar dari Forbidden City ni...dah tengah hari.. Ali bawa kami makan tengah hari kat restoran muslim...not bad la...makanan dia kebanyakannya bergoreng tetapi banyaknye sayur la..macam sawi, kacang, kentang, daging kambing dan ayam, sup telur yang panas2. First time makan rasa ok la..perut pun dah lapor sangat...belasah jer apa yang dihidangkan. Sorry tak dan amik gambar..lapor!!

Yang aku tak tahan sangat kat sini ialah toilet dia la...ke manapun pergi tak de air beb!..main sapu2 lap2 jer...adoii mak!! jadinye.. toilet dorg ni hancing ler...So bawak2 la air mineral dan wet tissue byk2 kalo ke sini...

Selesai makan, Ali bawa kami ke Masjid Madian kat bandar Beijing ni la...Nasib ler kat tiolet masjid ni ada hos air...fuhhh baru rasa puas dan lega nak berhadas! Besar masjid ni....Alhamdulilah dapat juga bersolat di negara ini. Yang menariknya ada disediakan telekung...agak2nya ada rakyat Malaysia or Indonesia yang bermurah hati menderma telekung kat sini..Alhamdulillah..banyak pahala dorang...
Masjid Madian
ruang dalam masjid..ruang solat lelaki..sebelah kiri tu
 ruang solat wanita..
pintu masuk ruang solat wanita
Dalam pukul 0230pm, kami ke Silk Store...biasalah negara ni..tempat2 hasil keluaran negara dia tu, para pelancong wajib pergi. Setiap travel agent wajib bawa pelancong ke tempat2 yang telah ditetapkan. At least kena ada sejam kat sana baru boleh keluar.
proses membuat kain sutera
ulat sutera dok kat dalam ni..sarung dia mcm
telor puyuh tapi putih
daripada sarung tu la jadi benang sutera
macam kapas..lembut sangat... 
blanket yang belum siap
dah jadi kain....
amoi ni pandai berbahasa Inggeris..
Kat sini...kami diberi penerangan macamana sutera dihasilkan dari ulat menjadi kain..pastu dia promot la suh beli sutera kat situ...cara dorang memang memaksa beli...tapi pandai2 kalo nak melepaskan diri...Harga kat sini mahal2  pada aku ler..kalo orang kaya2 sure kata murah la sangat.....Aku n hubby terbeli la juga blanket sutera king saiz kat sini yang harganya lebih kurang 1400yuan(+-RM675) dengan 4 helai sarung bantal n free gift sehelai scarf....aduiiii....tewas juga akhirnya! tak pe la untuk kenangan kan..rakan2 yang sama ada gak la yang tewas juga!

inilah hasil tangkapan kami yang pertama....
dinipiskan agar senang bawak balik...hehehe
Keluar dari situ kami dibawa ke sebuah supermarket Muslim. Ali kata supermarket ni 100% barangan halal. sejauhmana benarnya...entahlah...tak besar manapun supermarket ni..dua tingkat! Aku n mr hubby terus beli roti dan nescafe, untuk buat breakfast kat hotel..tak lalu nak breakfast kat hotel tu.....beli juga la coklat dan asam untuk buah tangan dan juga  buah-buahan untuk makan sebelah malam. Tujuannya biar pagi2 esok senang nak buang air besar...hahahaha...tak lalu nak membuang kat toilet dorang kat luar tu.huhuhu....

Ali terkejut tengok aku dgn mr hubby yang paling banyak memborong makanan kat situ...aku cakap kat dia...nanti nak beli barang makanan kat tempat lain tak tau halal ke tidak, so beli kat situ la...dia pun angguk setuju! tau tak pe...hehehe

Tempat seterusnya untuk hari ini adalah menonton Acrobatic Show..tempatnya aku dah lupa pulaks..Yang aku tau Ali dah siap2 belikan tiket then kami just masuk je kat tempat yang ada kat dalam tu...Masa masuk tu dah ramai orang kat dalam tu...so tak dapat la tengok dekat2...tapi auditorium tu taklah penuh. Pertunjukan bermula jam 0600 pm..Masa ni dah rasa letih giler...maklumlah tido pukul tiga pagi...berapa jam jer tu...dapat lak dok kat tempat duduk yang selesa dengan aircond lagi...terlena jugak kejap masa show tu..rugi betul!!!

Persembahan bermula....hrmmm dunia pun tahu negara China ni memang gah dengan acrobatic dia kan.. even kat sukan olimpik pun kukuh kedudukan dorang ni macam Great Wall depa la....ohhh...nanti cerita pasal tu next entry hokeyy....Emm berbalik persembahan ni....pada aku sangat2 menakjubkan! orang sekarang  kata awesome! ya memang betul...sempat aku rakam kat hp tapi jauh sikit sebab aku dok jauh....daripada alatan gelung, bola, tali dan macam-macam la..

Yang paling aku rasa teruja ialah 5 penunggang motosikal duduk dalam benda mcm globe boleh race merempit dlm tu...unbelievable! tapi itu lah yang sebenarnya...menjerit2 penonton tengok...aku pun cemas plus teruja yang amat sangat...video ni pun dah nak abis baru dapat rakam pasal bateri hp aku dah weak sangat....tapi show ni sangat2 hebat!...Aku dah try upload video tu kat sini tapi ada problem apa tah tak keluar pulak...

Keluar dari tempat ni...hari dah gelap...Ali bawa kami makan kat restoran muslim lagi kira2 jam 0730pm...makanan lebih kurang lunch tadi ler...Satu yang aku perasan tiap masakan bergoreng dia mesti guna cili kering dan sejenis rempah yang nama apa ntah. rempah ni kalo termakan boleh kebas lidah kita dan ini boleh menghilangkan selera..adoii!!! belasah jer la...

Hampir jam 0900pm kami dah sampai semula ke hotel..hantar barang, kami ke Tesco bersebelahan hotel...cari wet tissue...sempat jugalah beli sehelai dua t'shirt untuk pakai esok..hahaha...
Naik jer hotel...mandi solat dan zzzzzzzzzzzz...................Kat luar hotel tu suasana agak happening...siap dengan karaoke ..tempat makan bagai tapi aku dah penat giler! lantak kome ler...zzzzzzzzzzzzz



>>>>>>tak sabar nak ke Great Wall esok...tunggu next entry..hehe