BLOG sis'R'

Wednesday, September 5, 2012

Apa itu Burasak?

Salam kepada semua...

Dah dekat nak abis raya..masih tak masuk entri baru...huhu...nak kata busy sangat tak le sangat..kekdg tu malas nak berlama-lamaan depan lappy...

Best tak raya kome taun ni?..kalo namanye dah koje...kompom poket sedikit rabak kan..hehehe..tak pe weh.... setaun sekali jer nak beramal jariah bagi duit raya kat org kan...akan ada balasannya nanti..Insya-Allah!! bagi orang yang dah biasa beralam jariah tu teruskan niat murnimu itu....

Haaa....entri kali ni aku nak bercerita tentang sejenis makanan sempena hari raya yang bernama 'BURASAK'.. Korang penah dengor ker?..Bagi orang Bugis makanan ni trademark depa ler...Aku pun masa mula2 dengor dan tengok pelik jugak la...ni dia..

dalam satu ikatan tu ada 10 keping burasak yang nipis-nipis..
Aku kenal makanan ni bila anak buah aku yang berkahwin dengan orang Bugis Johor.Masa tu dia balik raya kat kampung first time lepas kawin ler tu...Dia hidangkan utk kami sume Burasak ni kat kampung. Pelik gile2 le...tak luak pun  melainkan laki dia jer yang makan..yang lain2 tu makan untuk cuba2 rasa jer....aku rasa sekeping pun tak abis..tah apa2 kata hati aku ketika itu...
diikat dengan kemas lagi..
Nak jadikan cerita ...jodoh aku dengan orang Johor..hahaha oh my mr. hubby!..Tau apa yang berlaku?
Taun pertama kawin, aku raya kat kampung dia..aku terkejut tengok burasak tu kat meja...my MIL tempah kat orang jer..OMG!!!!rupa2nya itulah makanan utama  di pagi raya diorang...adoi!!! tak de lemang feberet aku apa lagi nasi impit buatan mak aku...sedeyyyy tau...nak tak nak...makan jer la...aku tengok mr hubby sangat berselera makan burasak tu....nasib baik ada ketupat ....Keluarga mertua aku tak de darah Bugis pun tapi penduduk setempat memang makan benda tu untuk raya..mana2 pegi beraya kat sana burasak ni mesti ada kat atas meja..sabar je la wahai tekak!!!
rendang my MIL...sedap juga!!
Dah lama kawin...aku dah terbiasa dengan burasak ni..sedap pulaks...hehhee..no choice! Biasanya Mil aku akan masak ayam masak asam pedas dengan rendang daging termasuk serunding kelapa untuk makan dengan burasak ni..
salah satu keping burasak...see... macam lepat kan..
My Mil kata burasak ni dibuat daripada beras dengan santan. Dibuat separuh masak dan di leperkan pada daun pisang nipah yang muda..and then barulah dikukus..macam lepat le gayanye aku tengok..pastu boleh ler dimakan dengan rendang atau ayam masak rendang pedas...Ada juga yang makan dengan masak asam pedas ikan parang.
jeng..jeng..jeng....ni la dia burasak tu..sedia untuk
dimakan dengan rendang atau asam pedas..


Nak tau apa rasanya?....Nak explain pun aku tak tak tau tapi rasa macam nasi lembik..lemak2 sikit, masin sikit dan wangi sebab dikukus dengan daun pisang..adoii....camana ya nak bagitau..susah2 korang cari ler sendiri...hehehehe...tak mambantu langsungkan....

Apa-apa hal pun...ini adalah satu tradisi makanan masyarakat kat negara kita..walaupun tak sepopular ketupat dan dan lemang tetapi  ada keistimewaan tersendiri... kalo nak cuba kena tanya orang Bugis Johor ler...

ok..sekadar berkongsi info..hehehe kalo suruh aku buat..kompom tak jadi punya..My Mil kata daun yang digunakan tu mestilah daun pisang nipah muda..daun pisang lain tak sedap...iye ker??..ada sapa2 yang boleh komen??



>>>>>banyaknya open house this weekend..gantung periuk lagi beb!!

5 comments:

  1. sabah pn ada camni jgk,mkn dgn ayam lengkuas,wuhuuu dapnya

    ReplyDelete
  2. bkn asam pedas la..masak menti namenye..

    ReplyDelete
  3. wjib ada time raya.. sdap sgt.. kat tmpat kta org x kukus.. tp rebus gna kayu apa slama 8 jam..

    ReplyDelete
  4. Aku dah kahwin dgn wife keturunan bugis @ Sanglang, Pontian Johor selama 18tahun. Rasa Burasak ni macam nasi lemak kukus dihimpit dan direbus selama 6-8jam. Sedap rasanya.

    ReplyDelete