BLOG sis'R'

Thursday, December 20, 2012

Dadih Pikat Mertua..

Assalamualaikum...

Tergelak pulak tengok tajuk tu ye...tak boleh blah kan...hehehe
Tetibe aku terajin nak buat dadih hari ni..bukan apa, baru-baru ni pi beli barang kat mydin, hubby amik serbuk dadih perisa jagung  sampai 3 kotak..huhhh...
teringin la kot..

Dulu aku tak berapa makan sangat dadih ni..tapi jadi makan bila dah kawin. Masa tu baru-baru kawin la..bila balik je kampung mr hubby mesti ada jer stok dadih kat peti ais depa..bila MIL sua-suakan suh makan..aku makan ler jugak..masa tu dia buat perisa jagung..emmm not bad..sedap juga la..pastu MiL cakap mr hubby dgn adik2 dia suka dadih tu...ahhh sudah!! aku tak pernah pun buat benda ni selama hidup...but..ok... tak pulak aku tanya resepi kat MIL tu... buat bodo kata org..hehe

Tak lama pastu...masa beli barang rumah ,aku jumpa serbuk dadih dah siap punya... Baca2 dia punya info ..alah senang kacang putih jer...aku beli la satu nak try hehe...siap beli container kecik tu lagi kau!
jenama YESS..halal tau!
ikut ler step yg tulis kat kotak tu...

dah siap packing bahan-bahan dia

jerang air 2 liter

dah masak air..masuk jer sume bahan-bahan  tu
Chewahhhh dengan bangganya aku dah berjaya membuatnya tapi.. rasa dia tak tau lagi.Bila dah keras dan sejuk jer terus aku sambar nak rasa...hehehe gelojohnye!
Wahhhh...macam rasa MIL buat la....huhuhuhuhu...lalalalala.....kan senang hati ada yang mudah dan cepat macam kata kak kasihredha "akak suka yang simple dan cepat dimakan......" hehehee

sejukkan dalam fridge..
Apa kaitan dengan tajuk tu????   gini ceritenye...

Suatu hari tu MIL datang umah kami...tetibe jer..tapi kat peti ais aku adalah pulak stok dadih lagi...apalagi dengan bangganya aku hidangkan la pada suatu petang yang hening tu...hehehe....(dlm hati..abis la aku!!)

Tetibe..(berapa banyak tetibe la..) Mil aku tanya...berapa sukatan susu dan gula aku buat dadih tu.... hahahah kau... nak tergelak beso ada jugak! nervous ada jugak. Dengan selambanya menantu dia ni tunjukkan sekotak dadih yang ada stok kat umah yang  belum buat lagi tu...siap bukak lagi tunjuk apa ada dalam kotak tu...Haaa  hambikk....(dlm hati aku..mesti dia kata.. teruk betul menantu aku ni..hehe)

Tau MIL aku cakap apa.." ehh...dah senang la kalo macam tu..tak payah susah2..dah nak sukat lagi..rasa pun sedap. Beli kat mana?" Korang caya tak ? itu lah yang sebenonye... last-last sebelum dia balik kampung aku bekalkan sekotak dadih tu kat dia...hahaha....Suatu hari tu aku balik kampung...boleh pulak dia kata.dia cari serbuk dadih cam tu tak jumpa...hahaha pulak...gitu jadinya..selalu dia beli yang kena sukat sendiri tu..tiba-tiba rasa bangga pulak.....actually my MIL tu sporting orangnye...hehehe..

Pada aku dadih yang brand ni yang paling ok...ada macam-macam perisa, jagung, keladi ,panda ,coklat, vanila, strawberry dan seangkatan dengannya...rasa pun ok..
Kalo nak cantik letaklah kat dalam glass macam dalam gambo kat kotak tu....

itu jer la secebis kisah tak senonoh aku..hahaha..


mode :  happy




>>>>kurang 24 jam lagi nak pergi bercuti...lalalala...

10 comments:

  1. Mkn cmpur dgn buah2an dlm tin.....perghh mk mertua lg syg kt dia lg...... :))))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Emmm tak pernah buat lagi mcm tu...nanti nak try...mesti best kan....

      Delete
  2. Yupp..senang, sedap dan simple kan....

    ReplyDelete
  3. Ko mmg..bab2 instant ni suka sgt...mcm aku gak..hehehe

    ReplyDelete
  4. sng kan kalau camni.. sis pun suka.. cepat dan mudah

    ReplyDelete
  5. lepas ni, nak pikat MIL dgn apa pulak ? ;)

    ReplyDelete
  6. sekarang ni sume nya easy mesy... beli je, sampai rumah buat.. terus jadi. jarang bantut kann..

    ReplyDelete
  7. famous jugak dadih ayah aku . haha :D

    ReplyDelete