BLOG sis'R'

Monday, January 28, 2013

Cuti2 ala Winter Sonata 4 - Gyeongbok Palace,Hanbok, 63 city

Assalamualaikum!
Cutiiiii....aku kat rumah  jer...hajat hati nak balik kampung tak jadi sebab mr hubby ada keje...so ni la masanya aku buleh bercrite lagi ...hehehe.

231212

Dah masuk hari ke 3 di bumi Korea ni..Pagi ni kami breakfast kat hotel jer. Tak boleh bfast kat bilik pasal tak de sebijik cawan pon apatah lagi cerek pemanas air. yang peliknya ada macam kabinet dapur kat dalam bilik tu. Tak  tau apa gunanye...buat sempit bilik jer..Tak banyak makanan yang ada...kami cuma berani makan roti, salad dan buah jer... Alhamdulilllah untuk rezki pagi ni...

Pagi ni suhu dah mencecah -10C bawah takat beku... tak mampu nak lepak kat luar hotel..sejuk bebenor. baju winter yang dipakai dah buatkan aku macam robot bernyawa sedang berjalan..5 lapis baju ko.  Muffler, mesti pakai ..tujuannya untuk menutup sebahagian muka dan pipi yang sejuk gilos ittew...Dulu aku ingat org pakai muffler tu sesajer je buat hiasan diri...skrang baru aku tau. hubby siap beli penutup muka lagi..dah pakai.. tinggal mata jer yg nampak..hahaha....

Janji dgn pemandu bas kul 0830am kat lobby..ok! Mr Kwan & Jack pun dah tiba awal. So pagi-pagi lagi Mr kwan bawak kami ke Gyeongbok Palace di Jongno-gu,Seoul . Berhadapan jalan masuk ke istana ni kita akan nampak Blue House iaitu tempat kediaman rasmi presiden Korea.(macam White House ler!!)Tempat tu tak boleh masuk....bergambo dari jauh jer la...Dah bergambo tu... jom masuk istana..
pintu masuk Blue House
Kami berjalan menuju ke istana lama ni...aku rasa ini pintu belakang sebab tak nampak pun pintu gerbang..tak jauh pun dari Blue House tu..Jom tengok apa ada kat dalam.....nak bergambo pun susah,kena bukak sarung tangan...kalo tak pakai kebas pulak jari2....
dilimpahi salji memutih..


tasik kat sini dah beku..
tasik ni pun dah beku..
Menjejak kawasan ni aku teringat Forbidden City  kat Beijing...senibina hampir sama tapi kat Beijing lagi besar dan cantik....Kalo nak tau sejarahnya...kena google sendiri lah....nak snap gambo banyak2 pun tak dapat sebab mr kwan mengejar masa...

Laju jer Mr kwan berjalan kerana suhu yang terlalu sejuk...nak ambik gambo pun terkejar-kejar....sebab dia nak cepat-cepat masuk ke National Folk Museum dalam kawasan istana ni jugak. kat dalam bangunan panas ler sikit. Kalo dalam muzium biasalah kan barang-barang sejarah dia lah. Cuaca panas hari ni  tetapi suhu tersangattttt la sejuk...pipi rasa kebas dah...pemandangan kat situ cantik sangat..pelancong pon tak ramai lagi yang tiba. layan jer la gambo yer.
orang ramai beransur-ansur tiba..
ruang dalam istana Geongbokkung.
suasana macam kat  Forbidden City, Beijing...
senibina yang cantik,,,,
cantik pic ni kan....tinggal buah jer....buah pisang kaki
asyik dengan pemandangan yang cantikkkssss....
salah sebuah istana di sini
Selesai di situ kami ke Seaweed Museum. Kat situ kita boleh lihat macamana seaweed dihasilkan. Ada lah juga gambar cara seaweed diproses pada zaman dulu dan melihat sendiri teknik moden sehingga la dibungkus untuk dijual. Pekerja-pekerja kat dalam tu ramah-ramah pulak. Kami sempat beli 5 peket besar seaweed untuk dibawa pulang..Ada macam-macam perisa.yang ori dan spicy lagi!!
contoh seeweed yg siap dipack...sumber: google
Lepas beli...kami pun blah dari situ, naik ke tingkat atas...rupa-rupanya kat situ dia promot makanan korea 'Gimbab Seaweed Rice Roll'...nasi yang dibalut dengan seaweed dan dibubuh sayur-sayuran.  boleh la tahan...tak dibagi amik gambo kat situ rupanya...adoi!! 

Pastu kami dibenarkan memakai 'Han-Bok' pakaian tradisional Korea. Time ni punyalah ramai manusia. Baju-baju yang cantik-cantik tu dah dipakai orang lain. Tak banyak yang tinggal...ni la yang aku pilih.. rasa ok sikit dgn tudung yang aku pakai.. dah rasa macam mengandung 9 bulan...moga2 la kan...Kat situ kita boleh la bergambo sakan..banyak tempat bergambo yg disediakan yang cantik2...antaranya gambo ni ler...hehhehe....
wahahaha....dapat jugak pakai hanbok ni..
salah satu tempat kat dalam tu.....
gambo solo jer yang boleh ditepek kat sini...hahaha
Dah puas acara wajib bergambo ittew...kami pun lunch kat 'Little India Seoul' di Iteawon. Sedap sangat makanan kat sini. Banyak restoran halal terutamanya dari India, Pakistan dan Asia Barat juga. Nampak sebuah restoran orang Malaysia Lupa pulak nama restoran ni...Lorong ini adalah jalan menuju  Masjid Antarabangsa Seoul dari jalan belakang...


Selepas lunch kami terus ke masjid untuk solat jamak... tak berapa jauh berjalan dari restoran tu. Tempat berwuduk di luar sebelah belakang masjid. Tak berapa besar tempat wuduknya....air nya sejukkkkk giler. Masa ni  haruslah bukak segala winter coat..dan pakai balik sebab kena berjalan  masuk masjid balik tersangatttlah sejuk...Alhamdulillah.....dapat juga bersolat di masjid ini. Segala puji-pujian bagi Allah!!
Allahu Akbar...Alhamdulillah!
Pusat Islam Korea

pintu dari belakang..naik tangga ke atas 
Alhamdulilahhh!!!

"Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu , yang kamu hendak dustakan?"- Surah ArRahman..ayat yang sering diulang-ulangkan.

Selesai solat..kami dibawa ke 63City yang terletak di Yeouido, berdekatan Sungai Han. Ini merupakan  bangunan ketiga tertinggi di Seoul. Hampir 50% bangunan ni adalah convention center dan selebihnya adalah tempat pelancongan dan shopping. Kat dalam bangunan ni terletaknya Sky Art yang tertinggi di dunia dan observation deck di tingkat 60. Ada juga Imax Theater, Seaworld, Pavilion,  Wax Museum dan tempat shopping..huhuhuhu..
dalam perjalanan...nampak kawasan perumahan
Nak naik Sky Art ni kena guna lif  yang transparent...boleh tengok pemandangan bandar Seoul...rasa gayat juga la sebab hanya kaca yang membatasi kita dengan pemandangan di luar...cantikkk sangattt! Jom layan gambo....
sayup-sayup pemandangan yang cantik..
peace no war!!
cantikkan.!! pembangunan terancang...

cantik betul jambatan ni...
petempatan yang sangat padat...
Masuk juga Seaworld...rasa macam kat Aquaria KLCC pulak..ada penguin you!!!cari-cari gambar penguin tak de pulak dalam album nih!!...huhuhu
panjang betul  ikan ni...

ikan lumba2...ke hulu ke hilir jer aku tengok,,,
Selepas tu kami masuk Wax Museum pulak...macam-macam ada dalam tu...ala macam kat London tu..(macam la aku pernah gi london tuhh..) tengok kat blog orang jer....hahaha.....Banyak juga bergambo kat sini tapi ni jer la yagn sempat upload...


jurucakap Blue House ..wahahahaa


nak suruh batman bawak gi  jalan2..
Keluar dari situ kami ke Dongdaemun untuk shopping....tau tak mr kwan bagi kami masa 1jam setengah jer...bangunan punyalah besar.. mr kwan hanya bawak kami kat kedai souvenir jer...Dia kata kat sini yang paling murah berbanding tempat2 lain..ye ke tidak rasanya ye kot! kat situ la kami beli fm, t.shirt dengan piring...kedai kecik jer..pelanggan punyalah ramai...pelanggan hanya diberi kad diskaun jer..tempat lain tak sempat nak tengok...

Acara seterusnya, Mr Kwan bawak kami ke Seoul Tower...rasa macam kat Menara Kuala Lumpur pulak!!!
Dah malam lagi lah sejuk gilerrrr...sempat juga kami menikmati pemandangan bandar Seoul yang cantikksss ittew dari tower ni!!!

pemandangan malam dari Seoul Tower
sapa yg pernah sampai sini???
ada tak korang punya kunci kat sini??? 

atau di sini???

Kat sinilah ramai pelancong tinggalkan mangga, keychain dan macam-macam sebagai tanda cinta atau tinggal jejak...first time aku nampak tempat  ni masa tengok drama Awan Dania tu...si Jehan Miskin dengan Scha...huhuu sampai juga aku kat sini...

Penutup acara  hari ini...kami dinner kat restoran korea...vegetarian ok!
dalam pot panas >nasi +sayur+seeweed ..
gaulkan. makan dengan sayur-sayur , kimchi dan jeruk 

Okkk...setakat ini dulu untuk hari ni....balik hotel...muka merah lagi..yang pelik bila kat luar ok jer muka...hehehehe...bintik-bintik merah kat tangan, lengan, betis dan peha makin besar dan gatal.....huhuhu..bertabahlah kami!!

Ada satu hari lagi untuk berjalan-jalan di bumi Korea....kalo boleh nak habiskan segera...Banyak lagi tempat kami nak explore esok....tunggu...





>>>>>bosan juga cuti 3 hari tak pi mana yer....jap lagi nak ke hospital melawat kakanda yang menunggu masa untuk bersalin..tapi baru 7 bulan...moga dipermudahkan segalanya...Aminnn

Monday, January 21, 2013

Cuti2 ala Winter Sonata 3- Nami Island & Ski House

Salam.

Yuhuuuuu...i'm back!!  hahaha mcm la orang kenal sangat kat aku. Skrg ni aku masih dirundung kesibukan yang amat meletihkan...elehhh....sume org sibukkan...jom santai2 baca sambungan crite seminggu yang lalu. Nampaknye ari minggu jer le buleh nak ngadap lappy lama sikit. tu pun tak terpublish jugek! heeeeee..kalo tak update crite ni buleh lupe banyak..ni pun nak bukak crite kene tengok2 susunan gambo jer..

Okey.masih hari yang sama, selepas lunch tu, kami menuju ke Nami Island...alah... pulau yang sangatlah terkenal itu...Agak jauh juga lah perjalanan dari restoran ke sana.. Mr kwan offer kami main ski selepas balik dari Nami. Kalo nak main kena bayar RM55 sorang. Dan kalo ada 10 orang ,Mr.Kwan dapat main free dan dia sendiri yang akan ajar main ski sebab dia sendiri ada lesen. Kalo tak lagi mahal kot! So aku dgn hubby mula la terasa nak try..yelah kat mana lagi nak main ski kan, lagipun budak2 tu sume nak main dan tak cukup 10 orang...kehkehkeh (alasan jer tu!)...redahhhh jer la labu!!!

Kami ke Nami dulu lah.Dalam perjalanan excited mr kwan bercerite pasal drama Winter Sonata yg fames giler sedunia tu..sebetulnya aku tak ikuti sangat crite tu...ada time, aku tengok tapi aku  tau la jalan critenye. Sampai jer kat jetty, orang tak berapa ramai lah so tak lama menunggu nak naik feri...pemandangan keliling sangat cantik dengan kesejukan yg mencengkam! kami berdiri di bahagian luar feri jer..nak tengok pemandangan yg cantikkks ittew.. Rasanya 5 minit jer dalam feri tu..dah sampai Pulau Nami..
dari feri yg sedang bergerak...
Menjejak pulau ni kami disambut dengan fountain yg dah beku...cantiks tapi tak sempat nak amik gambo kat situ sebab mr kwan jalan tersangatt la laju...kat situ ada patung pompuan( baca kat blog org kata patung tu tak pakai apa2...tapi hari tu di pakai baju santa claus..mungkin sebab dah nak krismas or  patung tu kesejukan kot musim winter ni....hahahaha kat pulau ni aku rasa biasa jer...tapi cantik dan bersih...jadi cantik pasal pokok togel tak berdaun...jarang kita jumpa kan kat sini...oh ya...negara Korea ni sangat2 bersih tau..even tandas dia walaupun tak de hos air tapi tetap bersih dan kurang bau...selesa jer! Opps! jangan lupa bawak wet tissue or mineral water ok...sempat aku melepaskan hajat kat sini..hahahaha tak senonoh betulkan!
banyak benda ni kat Nami...boleh panaskan diri kat sini...
Kami berjalan lah  di sekitar pulau tu....laluan pejalan kaki agak licin dengan ais ...kena berhati-hati....fountain yang ada  kat sini semua dah beku...tak de apa benda sangat kat sini melainkan gambar dan patung hero dan heroin drama winter sonata tu...tempat shooting drama tu la katakan!.pemandangan time ni memang cantik sangat...moh layan gambo...tau tak gambo2 ni sume diambil menggunakan kamera handphone saje ok..kedua2 kamera kami kehabisan bateri...tak tau kenapa kamera mr hubby cepat benar habis baterinye padahal baru pegi dua tiga tempat!.. Adakah kerana kesejukan melampau ini.menyebabkan bateri pun turut sejuk??? tak pernah jadi macam ni tau!! bertabah jer la kami..
antara fountain yg dah beku!! waktu ni suhu adalah  -8 darjah C
Menurut Mr kwan, pulau ni adalah milik persendirian dan pemiliknya adalah antara org yang terkaya di dunia...sebab tu pulau ni dinamakan Republik Naminara.. Tak besar sangat pun pulau ni tapi pelancong yang ada tersangatlah ramai....Kebanyakannya korean la....org korea ni cantik-cantik, putih gebu dan hensem2...hehehe tapikan..nephew aku yg keje kat satu company korea kat negara kita, org lelaki korea sendiri mengaku kebanyakan wanita korea ni plastik! hahaha....'buat muka' ler tu!
ehh...ehhh ada satu family kat belakang tu..
kat pokok femes tu ..
yang dibakar tu sejenis kuih.....macam kuih pau  jer aku tengok!
pemandangan kat Nami..
antara permainan tradisional korea...macam 'tating lawi' kita.....
opp oppps!!! itu la Jack@mr chong
sapa-sapa nak tinggalkan jejak boleh la tulis apa2 kat sini...

sempat aku dgn mr hubby posing kat sini dan
kat patung batu mcm pelakon ittew! hahaha

Keluar dari pulau ini kami diberi kalendar besar 2013 berlatar belakangkan pulau nami ni...4musim...cantikss!!

Ok..perjalanan diteruskan menuju ke Ski House .dah gelap dah sedangkan jam baru pukul 0500pm. Kami singgah kat tempat mengambil baju khas untuk main ski...pastu naik bas lagi menuju ke tempat main ski yang terletak di Yong Pyong Resort...hari dah gelap..dah betul2 malam. Pada waktu tu sekitar pukul 0630pm.

Punyalah ramai manusia kat situ...sambil tunggu turn, kami lepak kat dalam restoran kat situ...tak bertahan tunggu kat luar...boleh beku rasanye!..tak makan pun, sebab tak halal! just minum coffee yang sangat sedap! lama juga menunggu...lebih sejam. Aku suka tengok staf restoran yang cekap2 tu. Layan diri tau....Yang paling best pengunjung kat sini bila dah makan depa angkat sendiri pinggan mangkuk yang dah guna...pi  hantar kat kaunter basuh pinggan, siap buangkan dulu sisa makanan kat bekas yg disediakan dan asingkan sudu dan garfu lagi....bagus betulkan!!
restoran ni  tak halal..
punya ramai pengunjung..semuanya main ski..
Mahap ler..segala gambar kat Nami  dgn tempat main ski menggunakan kamera hp jer....bateri kamera dah weak...lagi pun kamera kena simpan sebab nak main..Pas main nak snap gambo pun tak larat dah...jari-jemari dah kebas2.....sayang sekali!
peralatan ski...'kaki panjang'  hahaha


Bila tiba masa, kami pi amik kasut ski pulak!..ukur kaki dan amik papan luncur (berat jugak la) Masa ni sejuk giler2.. muffler dgn kamera aku pulak kena tinggal kat kekawan yang tak main dalam restoran tu...sejuk sampai  tulang pipi aku  rasa kebas sgt! Mr kwan bawak kami ke tempat meluncur yang rendah sekali..yo lah orang tak pernah mainkan takkan tetibe jer nak pi tempat tinggi....opps! tempat yang tinggi tu hanya untuk orang yang ada lencana khas(kira dah pro ler tu!!) yg terlekat pada baju ski dorang. malam2 pun ramai yang main ski tau!!

Mr Kwan ajar teknik berjalan atas ais ...huhh penat jugak belajo tu..silap sikit melurut ke bawah...dummm jatuh!! pastu dia ajor kami camana nak brek masa meluncur..bukan main redah jer..mau melanggor orang yang ramai tu... Sebenarnya tak susah nak main ski  ni kalo kita dah kuasai skil mudah tu... tapi... kite ni ye la kan pirst time megang benda tu...kompom tergolek2...nak belajo jalan atas ais pun terkial2 dengan keberatan alat peluncur kat kaki yang siap terkunci tu...sesapa yg biasa main ice skating ke roller blade ke even skateboard ke lagi mudah sebab dah tau camana nak imbangkan badan...aku ni langsung tak penah sentuh benda tu...

Dah terrer sikit jalan atas ais tu, aku pun nak try meluncur ...masa meluncur,badan tak leh tegak., kena membongkok sikit ke depan, kalo tegak memang terlentang la jawabnya!! tongkat 2 batang tu dah lilit kat pergelangan tangan(tujuannya kalo jatuh, tongkat tu tak terpelanting jauh dan membantu kita berdiri) tongkat tu kena pegang selari kiri dan kanan hala ke belakang pastu barulah meluncur.....hohohoho...

gambo ni jer ok sikit..Jack yang tangkap...dia jual!!!
So, dah ready tu, Mr Kwan bagi isyarat turun... huh aku pun meluncurlah buatt pertama kalinye dalam catatan sejarah hidupku (chewahhh!!!!)...huiyyyoo.. cemas jugaklah takut terlanggor orang kat bawah...huhuhu aku tak pandai brekk....maka tergolek2 lah aku kat atas ais tu..... aduhhhh...tapi best sangat! nak bangun punyalah seksa...kasut dah terkunci pada alat tu...dengan bersusah payah aku berjaya bangun juga...mr hubby tolong dirikan aku..memang payah nak bangun sebab kaki terkunci kat 'kaki panjang'(dah ku tuko namanye) yg berat ittew!

Bila nak naik atas balik, aku bukak kunci kat kasut tu, pegang kaki panjang tu  dan naik semula ke atas bukit landai tu..cepat sikit daripada terkial-kial berjalan atas ais.Memang payah...tapi itulah pengalaman paling berharga plus ilmu baru yang aku dapat pada hari ini..

Kali kedua aku meluncur lagi....kali ni lagi best!!!! tapi sampai kat bawah  aku tergolek2 kali kedua...pinggang dah rasa sakit dengan kaki macam nak terseliuh...adoiiii!!! At last aku terus ke tepi...aku rasa baik aku stop ...kang tak pasal2 aku cedera ke..patah kaki ke...tak leh jalan ke..tak ke naya! banyak tempat lagi belum pegi...itulah keputusan yg paling bijak aku rasa. Masa ni mr hubby dah stop dulu..dia pun tergolek2 jugak..kasut plak tak sesuai dgn dia... sakit kaki katanye! hahaha..
yeayyy.....pengalaman baru!!!
Dalam menggigil kesejukan tu kami pulangkan kasut dgn 'kaki panjang'  dan tongkat tu dan terus ke restoran untuk minum coffee...fuhh lega! Budak2 lain masih terus bermain...nampak dorang dah terrer meluncur...wahhh! itu ler pengalaman aku main ski...org kata tak cuba tak tahu...sekarang aku dah cuba...dah tau la..hehehe

Kami keluar dari situ dalam pukul 0830 rasanye dan terus pegi dinner kat restoran muslim...pemiliknya orang pakistan rasanya..lupa pulak nama restoran tu...

Selesai makan, kami ke Riverpark Hotel untuk check in...biliknya kecik sikit. Dah penat dengan rasa sakit lepas main ski tadi  aku cepat cuci muka, mandi...tengok-tengok merah sangat kulit muka dan rasa gatal2..aduhhh...tangan, lengan, betis, paha dah tumbuh biji-biji merah mcm kena chicken pox pulak...mr hubby pun sama. Padahal dah pakai segala losyen..malam tu jugak kami pakai  minyak baby, losyen bagai utk mengurangkan kegatalan....baru la rasa lega sikit nak tido!....
ok..selesai untuk hari ni...nanti sambung lagi ya....kemanakah???



P/s Sorry la entry ni terpanjang la pulak...excited crite pengalaman main ski terover-over la pulak..hehehe






>>>>dah berapa kali menguap ni...dlm hati nak cepat2 habiskan cerite!


***edited