BLOG sis'R'

Monday, January 7, 2013

Cuti2 ala Winter Sonata -1

Alhamdulillah..atas anugerah Tuhan..aku masih lagi sihat wal'afiat bagi meneruskan rutin kerja....dah masuk tahun 2013 ye...
Masuk tahun baru ni mulalah sibuk...tapi tulah dlm sibuk2 gini curi-curi masa gak nak jengah kengkwn dan tetibe lak gatai tangan nak tulis entry dalam kesibukan tugas  ni...hehehe

Punyalah lapok cerita ni...tapi saje nak share pengalaman dan catatan untuk diri sendiri juga..not more than that hokeyyy!!! tengok tajuk sure kome dah tau mana aku pi kan...hahaha...jom ikuti pengalaman aku...

memula kena tengok peta dulu ok!!
211212
Wahhh tengok date tu....orang putih ke orang apa2 la sume percaya tarikh tu akan berlaku kiamat...Yang aku ni plak nak pi berjalan-jalan makan angin hahaha...Ahh, ramalan orang kafir jer! Seawal jam 0330am aku dan mr hubby dah bangun bersiap utk ke lcct. Kul 0400am, teksi dah sampai. Dalam kemengantukan kugagahkan diri jugak(cewahh.. ayat tak boleh blah!)...serius aku cakap, aku agak nervous + risau semacam masa nak gi ke sana..tak tau kenapa..dalam hati sentiasa berdoa dan berzikir agar kami selamat dan keluarga yg ditinggalkan  juga selamat..Alhamdulillah!

Dalam pukul 06.00am baru check in..maka berkenalanlah aku dengan peserta rombongan yang lain..semua ada 16 org termasuk guide dari sini. Kami ikut pakej muslim..aku tak mo bagi tau pakej yg mana tapi agen dari sini  pada aku kureng banyak..tapi agen yg tunggu kat korea...sangat best!

Flight AirAsia X terbang kul 0855am...perjalanan selama 7jam setengah hokey...sakit2 pinggang teman nunggu nak sampei...nak meroloh pun kejap bangun kejap jage..idaknye mau lelap lame...udahhh... dah masuk loghat Perok kome..dlm flight tu penuh ngan malaysian tau...
dari udara cambodia rasanya..
 ruang udara vietnam kot
Dalam kul 0430pm flight mendarat di Incheon International Airpot..sebenonya dari udara aku dah menjenguk2 kepala kat tingkap nangkap gambo airport dari udara...nasib tingkap tu tak leh bukak...kalo idak mau menjulor kepala aku hehe...uiii teruk betui aku ekkk....tengok kat bawah putihhh jer kome.....Subhanallah!! Tuhan Pencipta Alam....yelah pon dah musim salji...tu ler pirst time teman nengok salji..macam beruk ghasenye!..ishhh...teruk beno tu ye...sian pulak kat beruk tu jadi perbandingan.tak baikkan..mintak ampun beruk! Alhamdulillah..selamat kami menjejak bumi Korea!
tingkap dah diselaputi salji..
ruang udara korea...Subhanallah!!
memutih diselaputi salji
Kuasa Allah!!  dari udara  Asia Tenggara tadi hijau jer kan...kat sini dah memutih..
sedang mendarat laju !!!.tak sangka dapat captured tulisan ni ...
Alhamdulillah!!!Sementara nak turun tu sempat teman nyembang ngan pramugara tu..katenye suhu kat luor tu dalam -5 darjah..tak sejuk sangat katenye..tapi ramalan cuaca korea kata akan capai -12 darjah menjelang krismas...maknanya kami merasa la pengalaman ittew(ni ler ejaan yg aku belajo melalui blog...hahaha)

Baju winter sume kat dalam bagasi...yang pakai sekarang hanyalah 3 lapis baju (bhg dlm ada inner ware khas utk winter...haha . Sejam sebelum tiba.. kat dlm filght tu aku tengok ramai orang kuar masuk toilet tukor baju tebal siap dgn muffler ..kebanyakannya korean ngan cina...cuak jugak tengok...mana la tau kot2 kuar flight aku terus beku ker...heee teruk betul aku kan!! Pirst time nak nengok salji okey!Masuk airport deme...huihhh...cantik dan besar tu...macam kat klia kita la jugak la...
sejuk giler..bagasi belum amik lagi time ni.
Selesai sume...tourist guide kami di korea dah tunggu>> Mr.Kwan(dah tua skit...hehe ) dan Mr Chong@ Jack (hensem..mcm hero drama korea, siap spec bingkai hitam lagi...hahaha budak baru 22 thn! ) tapi tak sempat bergambo dengan deme....kesal juga...haha!! Deme pandei english...okey la kan...Mr kwan suruh kami pakai winter coat sebab kat luar tersangatlah sejuk...kami pun apa lagi terus kuarkan baju2 tebal tu..dan pakai siap sarung gloves lagi...

Then depa terus bawak masuk bas...perjalanan ke bas memang sangat sejuk..bercakap jer keluarlah mcm asap berkepul2 macam hisap rokok gayenye...baru kul 0530pm dan macam malam...tengok jam baru kul lima..Kat korea kalo time winter siangnya menjadi lebih singkat dan malam jadi panjang..waktunya awal sejam dari Malaysia..

Dari airport kami  singgah ke tempat shooting drama winter sonata, tempat ni dalam bandar...lupa pulak tempat tu nama apa. kat sini juga tempat shopping barang2 berjenama juga la. Sejuk gilos sampai tak leh nak tekan kamera..Masa ni perut tersangatlah lapor  sejuk lagi...Aku rasa jauh juga la dari airport tu..airport tu terletak di sebuah pulau ya..pusing2 amik gambo kat sini pastu kami naik bas menuju ke SeoraksanNP(lihat peta)  untuk check in hotel.   Tempatnya kawasan pergunungan okey! Jauh juga perjalanannya....Bila dah malam mana nak nampak pemandangan luar ye dak..tak mau juge mata ni tido...

antara tempat shooting drama populer tuh!!
Di pertengahan perjalanan tu kami singgah makan nasi goreng sotong kat restoran halal. Nama tempat pun dah lupa..alahhh sorry ya.Oleh kerana kelaparan yang amat sangat..kami makan je apa yang di hidangkan. Dalam sebuah kuali leper panas siap dapur dia dah siap nasi goreng tu dan ada segala sayur termsuklah kimchi yang terkenal di korea tu...First aku try kimchi tu...masam dan pedas la..tapi bukan selera tekak aku la..hehehe...tengok ni...tak dan nak amik gambo byk2...memasing dah kebulur...hahaha...
nasi goreng sotong...cara makan..gaul sume sayur kat bawah tu dalam nasi tu...
rasa macam nasi goreng kita ler..
kimchi yg hujung sana...tak berapa nampak
dah lapo sangat sejuk2 ni,,,
Sampai kat hotel kul 1115pm gitu...lama kan perjalanan...masuk hotel.wahhhhh....suke..suke....sangat bersih..tengok apa dalam bilik tu....ada 2 bilik, 2 bilik air...kami berdua saja ok!!.hehehe..Mr kwan bagi tau kalo nak merasa tido kat lantai kayu ada warmer tido kat bilik tu just letak tilam yang disediakan....elok nak meluruskan urat belikat!! Yess!!!Lena kami tido kat situ..tak sejuk pun ..hahaha...okey layan gambo....jarang aku upload gambar bilik hotel ni tau...teruja pulak dengan yang ni...Seorak Hotel..
boleh masak-masak lagi
kami tido kat sini jer...tak sejuk sgt..lantai tu ada warmer



aku tak tau kenapa arang ni letak kat bilik air..sapa tau??

gedabak beso tong sampah dia..
ada dua bilik dan dua bilik air..
Keletihan yang amat sangat....Mr Kwan dan cakap morning clock pukul 0600am, 0700am breakfast, kul 0730am naik bas......


mode : teruja



>>>>Esok adalah tempat paling besttt sangattttt dan yang paling aku suka kat Korea.....tunggu....zzzzzzzzzzzzz....




8 comments:

  1. Waaaa...bestnya ke korea winter time. Saya tak pernah lagi merasa salji tu...excited nak tunggu citer seterusnya..hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq...bz sgt la skrg...tunggu ya...

      Delete
  2. Arang tu gunanya utk hilangkan bau busuk dan hancing kat bilik air tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye tak ye kan....org kg dulu2 ada ckp mcm tu...t.kasih!

      Delete
  3. Dia dh gi Korea........bestnya! Ibuhani teringin ke sana gak.....bilalh agaknya ye. Sila letak gmbr yg cantik2 dlm next entry ye..... :)))))

    ReplyDelete
  4. syoknya dah sampai Korea..buat entry sampai habis travel ye..norh maybe plan next year :)

    ReplyDelete
  5. sy yg tengok ni pun rasa teruja kak... alahai... :)

    ReplyDelete