BLOG sis'R'

Monday, January 21, 2013

Cuti2 ala Winter Sonata 3- Nami Island & Ski House

Salam.

Yuhuuuuu...i'm back!!  hahaha mcm la orang kenal sangat kat aku. Skrg ni aku masih dirundung kesibukan yang amat meletihkan...elehhh....sume org sibukkan...jom santai2 baca sambungan crite seminggu yang lalu. Nampaknye ari minggu jer le buleh nak ngadap lappy lama sikit. tu pun tak terpublish jugek! heeeeee..kalo tak update crite ni buleh lupe banyak..ni pun nak bukak crite kene tengok2 susunan gambo jer..

Okey.masih hari yang sama, selepas lunch tu, kami menuju ke Nami Island...alah... pulau yang sangatlah terkenal itu...Agak jauh juga lah perjalanan dari restoran ke sana.. Mr kwan offer kami main ski selepas balik dari Nami. Kalo nak main kena bayar RM55 sorang. Dan kalo ada 10 orang ,Mr.Kwan dapat main free dan dia sendiri yang akan ajar main ski sebab dia sendiri ada lesen. Kalo tak lagi mahal kot! So aku dgn hubby mula la terasa nak try..yelah kat mana lagi nak main ski kan, lagipun budak2 tu sume nak main dan tak cukup 10 orang...kehkehkeh (alasan jer tu!)...redahhhh jer la labu!!!

Kami ke Nami dulu lah.Dalam perjalanan excited mr kwan bercerite pasal drama Winter Sonata yg fames giler sedunia tu..sebetulnya aku tak ikuti sangat crite tu...ada time, aku tengok tapi aku  tau la jalan critenye. Sampai jer kat jetty, orang tak berapa ramai lah so tak lama menunggu nak naik feri...pemandangan keliling sangat cantik dengan kesejukan yg mencengkam! kami berdiri di bahagian luar feri jer..nak tengok pemandangan yg cantikkks ittew.. Rasanya 5 minit jer dalam feri tu..dah sampai Pulau Nami..
dari feri yg sedang bergerak...
Menjejak pulau ni kami disambut dengan fountain yg dah beku...cantiks tapi tak sempat nak amik gambo kat situ sebab mr kwan jalan tersangatt la laju...kat situ ada patung pompuan( baca kat blog org kata patung tu tak pakai apa2...tapi hari tu di pakai baju santa claus..mungkin sebab dah nak krismas or  patung tu kesejukan kot musim winter ni....hahahaha kat pulau ni aku rasa biasa jer...tapi cantik dan bersih...jadi cantik pasal pokok togel tak berdaun...jarang kita jumpa kan kat sini...oh ya...negara Korea ni sangat2 bersih tau..even tandas dia walaupun tak de hos air tapi tetap bersih dan kurang bau...selesa jer! Opps! jangan lupa bawak wet tissue or mineral water ok...sempat aku melepaskan hajat kat sini..hahahaha tak senonoh betulkan!
banyak benda ni kat Nami...boleh panaskan diri kat sini...
Kami berjalan lah  di sekitar pulau tu....laluan pejalan kaki agak licin dengan ais ...kena berhati-hati....fountain yang ada  kat sini semua dah beku...tak de apa benda sangat kat sini melainkan gambar dan patung hero dan heroin drama winter sonata tu...tempat shooting drama tu la katakan!.pemandangan time ni memang cantik sangat...moh layan gambo...tau tak gambo2 ni sume diambil menggunakan kamera handphone saje ok..kedua2 kamera kami kehabisan bateri...tak tau kenapa kamera mr hubby cepat benar habis baterinye padahal baru pegi dua tiga tempat!.. Adakah kerana kesejukan melampau ini.menyebabkan bateri pun turut sejuk??? tak pernah jadi macam ni tau!! bertabah jer la kami..
antara fountain yg dah beku!! waktu ni suhu adalah  -8 darjah C
Menurut Mr kwan, pulau ni adalah milik persendirian dan pemiliknya adalah antara org yang terkaya di dunia...sebab tu pulau ni dinamakan Republik Naminara.. Tak besar sangat pun pulau ni tapi pelancong yang ada tersangatlah ramai....Kebanyakannya korean la....org korea ni cantik-cantik, putih gebu dan hensem2...hehehe tapikan..nephew aku yg keje kat satu company korea kat negara kita, org lelaki korea sendiri mengaku kebanyakan wanita korea ni plastik! hahaha....'buat muka' ler tu!
ehh...ehhh ada satu family kat belakang tu..
kat pokok femes tu ..
yang dibakar tu sejenis kuih.....macam kuih pau  jer aku tengok!
pemandangan kat Nami..
antara permainan tradisional korea...macam 'tating lawi' kita.....
opp oppps!!! itu la Jack@mr chong
sapa-sapa nak tinggalkan jejak boleh la tulis apa2 kat sini...

sempat aku dgn mr hubby posing kat sini dan
kat patung batu mcm pelakon ittew! hahaha

Keluar dari pulau ini kami diberi kalendar besar 2013 berlatar belakangkan pulau nami ni...4musim...cantikss!!

Ok..perjalanan diteruskan menuju ke Ski House .dah gelap dah sedangkan jam baru pukul 0500pm. Kami singgah kat tempat mengambil baju khas untuk main ski...pastu naik bas lagi menuju ke tempat main ski yang terletak di Yong Pyong Resort...hari dah gelap..dah betul2 malam. Pada waktu tu sekitar pukul 0630pm.

Punyalah ramai manusia kat situ...sambil tunggu turn, kami lepak kat dalam restoran kat situ...tak bertahan tunggu kat luar...boleh beku rasanye!..tak makan pun, sebab tak halal! just minum coffee yang sangat sedap! lama juga menunggu...lebih sejam. Aku suka tengok staf restoran yang cekap2 tu. Layan diri tau....Yang paling best pengunjung kat sini bila dah makan depa angkat sendiri pinggan mangkuk yang dah guna...pi  hantar kat kaunter basuh pinggan, siap buangkan dulu sisa makanan kat bekas yg disediakan dan asingkan sudu dan garfu lagi....bagus betulkan!!
restoran ni  tak halal..
punya ramai pengunjung..semuanya main ski..
Mahap ler..segala gambar kat Nami  dgn tempat main ski menggunakan kamera hp jer....bateri kamera dah weak...lagi pun kamera kena simpan sebab nak main..Pas main nak snap gambo pun tak larat dah...jari-jemari dah kebas2.....sayang sekali!
peralatan ski...'kaki panjang'  hahaha


Bila tiba masa, kami pi amik kasut ski pulak!..ukur kaki dan amik papan luncur (berat jugak la) Masa ni sejuk giler2.. muffler dgn kamera aku pulak kena tinggal kat kekawan yang tak main dalam restoran tu...sejuk sampai  tulang pipi aku  rasa kebas sgt! Mr kwan bawak kami ke tempat meluncur yang rendah sekali..yo lah orang tak pernah mainkan takkan tetibe jer nak pi tempat tinggi....opps! tempat yang tinggi tu hanya untuk orang yang ada lencana khas(kira dah pro ler tu!!) yg terlekat pada baju ski dorang. malam2 pun ramai yang main ski tau!!

Mr Kwan ajar teknik berjalan atas ais ...huhh penat jugak belajo tu..silap sikit melurut ke bawah...dummm jatuh!! pastu dia ajor kami camana nak brek masa meluncur..bukan main redah jer..mau melanggor orang yang ramai tu... Sebenarnya tak susah nak main ski  ni kalo kita dah kuasai skil mudah tu... tapi... kite ni ye la kan pirst time megang benda tu...kompom tergolek2...nak belajo jalan atas ais pun terkial2 dengan keberatan alat peluncur kat kaki yang siap terkunci tu...sesapa yg biasa main ice skating ke roller blade ke even skateboard ke lagi mudah sebab dah tau camana nak imbangkan badan...aku ni langsung tak penah sentuh benda tu...

Dah terrer sikit jalan atas ais tu, aku pun nak try meluncur ...masa meluncur,badan tak leh tegak., kena membongkok sikit ke depan, kalo tegak memang terlentang la jawabnya!! tongkat 2 batang tu dah lilit kat pergelangan tangan(tujuannya kalo jatuh, tongkat tu tak terpelanting jauh dan membantu kita berdiri) tongkat tu kena pegang selari kiri dan kanan hala ke belakang pastu barulah meluncur.....hohohoho...

gambo ni jer ok sikit..Jack yang tangkap...dia jual!!!
So, dah ready tu, Mr Kwan bagi isyarat turun... huh aku pun meluncurlah buatt pertama kalinye dalam catatan sejarah hidupku (chewahhh!!!!)...huiyyyoo.. cemas jugaklah takut terlanggor orang kat bawah...huhuhu aku tak pandai brekk....maka tergolek2 lah aku kat atas ais tu..... aduhhhh...tapi best sangat! nak bangun punyalah seksa...kasut dah terkunci pada alat tu...dengan bersusah payah aku berjaya bangun juga...mr hubby tolong dirikan aku..memang payah nak bangun sebab kaki terkunci kat 'kaki panjang'(dah ku tuko namanye) yg berat ittew!

Bila nak naik atas balik, aku bukak kunci kat kasut tu, pegang kaki panjang tu  dan naik semula ke atas bukit landai tu..cepat sikit daripada terkial-kial berjalan atas ais.Memang payah...tapi itulah pengalaman paling berharga plus ilmu baru yang aku dapat pada hari ini..

Kali kedua aku meluncur lagi....kali ni lagi best!!!! tapi sampai kat bawah  aku tergolek2 kali kedua...pinggang dah rasa sakit dengan kaki macam nak terseliuh...adoiiii!!! At last aku terus ke tepi...aku rasa baik aku stop ...kang tak pasal2 aku cedera ke..patah kaki ke...tak leh jalan ke..tak ke naya! banyak tempat lagi belum pegi...itulah keputusan yg paling bijak aku rasa. Masa ni mr hubby dah stop dulu..dia pun tergolek2 jugak..kasut plak tak sesuai dgn dia... sakit kaki katanye! hahaha..
yeayyy.....pengalaman baru!!!
Dalam menggigil kesejukan tu kami pulangkan kasut dgn 'kaki panjang'  dan tongkat tu dan terus ke restoran untuk minum coffee...fuhh lega! Budak2 lain masih terus bermain...nampak dorang dah terrer meluncur...wahhh! itu ler pengalaman aku main ski...org kata tak cuba tak tahu...sekarang aku dah cuba...dah tau la..hehehe

Kami keluar dari situ dalam pukul 0830 rasanye dan terus pegi dinner kat restoran muslim...pemiliknya orang pakistan rasanya..lupa pulak nama restoran tu...

Selesai makan, kami ke Riverpark Hotel untuk check in...biliknya kecik sikit. Dah penat dengan rasa sakit lepas main ski tadi  aku cepat cuci muka, mandi...tengok-tengok merah sangat kulit muka dan rasa gatal2..aduhhh...tangan, lengan, betis, paha dah tumbuh biji-biji merah mcm kena chicken pox pulak...mr hubby pun sama. Padahal dah pakai segala losyen..malam tu jugak kami pakai  minyak baby, losyen bagai utk mengurangkan kegatalan....baru la rasa lega sikit nak tido!....
ok..selesai untuk hari ni...nanti sambung lagi ya....kemanakah???



P/s Sorry la entry ni terpanjang la pulak...excited crite pengalaman main ski terover-over la pulak..hehehe






>>>>dah berapa kali menguap ni...dlm hati nak cepat2 habiskan cerite!


***edited


12 comments:

  1. Bestnya dapat rasa main ski...hehehe..takper tergolek golek tu, yang penting dapat cuba main. Ish ish ish....jelesnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang best sangat2....nanti masa Winter u boleh pi lg skiing pulak...

      Delete
  2. Aku pun jeles...aku dapat bayangkan bestnye kau tergolek2 tu..Yg penting pengalaman tu tak boleh dibeli....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu...pengalaman tu yg mahalnya...

      Delete
  3. Replies
    1. Alhamdulillah..tak sangka dan tak terfikir pun dapat skiing....

      Delete
  4. Wah! Dia nmpk sgt seronok meluncur tu......kita pun seronok ni bc entry ni! Rasa sejuk sama ni!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg sejuk giler kak, rasa bertuah duduk kat Malaysia ni...hehehe

      Delete
  5. kira murah ke mahal harga tu? tapi mesti rasa murah kan dengan pengalaman yg dapat tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasa murah la dgn pengalaman tu.....tambah lg dengan baju dan peralatan disediakan..pastu mr.kwan ajar teknik skiing yg betul...kalo ada guru yg ajar rasanya lagi mahal...

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  6. salam, brapa price nk main ski kat situ?

    ReplyDelete